Arkivbild. Foto: SVT

Robertsfors kommun får anmärkning av Skolinspektionen

Publicerad

Skolinspektionen ger Robertsfors kommun en anmärkning när det gäller skyldigheten att motverka kränkande behandling. Detta efter att en anmälan om bristande trygghet och studiero kommit in.

Enligt anmälaren ska en elev på en skola inom Robertsfors kommun vid flera tillfällen ha utsatts för kränkande behandling av andra elever och därmed upplevt otrygghet i skolan. Eleven ska bland annat, oprovocerat, ha blivit slagen i magen av en annan elev.

Robertsfors kommun instämmer om att det förekommit kränkande behandling och att personal omgående ska ha agerat och pratat med den elev som gjort detta. Flera andra händelser ska ha inträffat mot eleven och kommunen uppger att vissa av dessa är kränkande behandling medan andra inte stämmer överens med andra elevers berättelse. Vissa händelser ska ha rört sig om en lek.

– När vi utredde saken kom vi fram till att det fanns tillfällen där rutiner inte följts, där händelser inte anmälts på ett korrekt sätt. Vi har nu gjort insatser jämtemot personalen och tydliggjort vikten av att rutinerna följs. Nu börjar snart en ny termin så då ska vi gå igenom rutinerna på nytt med personalen, säger rektorn på skolan till SVT.

Eleven känner sig nu trygg

Skolinspektionen gör bedömningen att de åtgärder som vidtagits ska ha gjort att eleven nu trivs bättre och känner sig trygg i skolan, men att det fortsatt krävs åtgärder för att skapa trygghet och studiero.

Robertsfors kommun får därför en anmärkning av Skolinspektionen. I motiveringen till beslutet står det bland annat att alla barn och elever har rätt att utvecklas och lära sig i en trygg miljö och bemötas med respekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer