Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Man får inte sätta in sånt som ser modernt ut” – hör Mikael Widlöf berätta. Foto: SVT/Berno Jonsson

Renoveringar stoppade i Robertsfors – boende i protest

Uppdaterad
Publicerad

Hela bruksområdet, centrum och området bakom skolan i Robertsfors är av kulturhistoriskt värde och omfattas av ett riksintresse. Det här retar Robertsforsborna som inte får renovera sina hus hur som helst – och de får medhåll av politikerna.

Bruksmiljön i Robertsfors med traditioner från 1700-talet klassades som riksintresse 1987. På senare år har riksintresset utvidgats och omfattar nu områden som Brännan och Lillberget med sina hus från 1970- och 80-talet.

– Jag gillar att gamla bruksområdet från 1700-talet klassas som riksintresse, men i det område jag bor är det hus från sjuttiotalet och det kan väl inte vara lika bevarandevärt, säger Regitze Krenchel som bor nära Lillberget.

Namninsamling pågår

På Brännanområdet där Mikael Widlöf bor är det lika upprört. Han har startat en namninsamling på sociala medier för att försöka få till en ändring.

– Jag vet inte om det blir något resultat, men det är i alla fall en protest. Jag tycker det är bedrövligt att jag inte ens får välja vilken färg jag vill ha på huset eller vilka fönster eller vilken ytterdörr jag vill sätta dit, säger Mikael Widlöf.

– Samhället är under utveckling och det är stora investeringar på gång i det här området och i norra länsdelen och vi vill att folk ska ha möjlighet att flytta hit och bygga sina hus här. Men det blir omöjligt när staten genom länsstyrelsen har bestämt att det ska vara ett riksintresse vilket innebär restriktioner på detaljnivå i byggandet. Det blir som blöt filt över hela utvecklingen, säger Patrik Nilsson (S) som är kommunalråd i Robertsfors.

”Är unikt”

Ansvarig för beslutet hos länsstyrelsen är länsantikvarien Ulf Lindberg.

– Robertsfors är unikt på det sättet att alla tidslinjer från 1700-talet till 1970-talet avspeglas i samhället och det gör att det finns ett stort kulturhistoriskt värde och har bedömts som riksintresse. Sen är det plan- och bygglagen som styr det hela och även om det inte varit ett riksintresse i Robertsfors så hade plan- och bygglagen gällt. Men i slutändan är det ändå kommunen som tillämpar lagen när de ger sina byggnadslov, säger Ulf Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer