Det blir Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som tillsammans kommer styra Norsjö. Foto: SVT

Röd-rött samarbete ska styra Norsjö

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna förlorade den egna majoriteten i Norsjö. Nu står det klart att de kommer samarbeta med Vänsterpartiet för att fortsätta styra kommunen.
– Det var ett naturligt steg att ta, säger Mattias Degerman, ordförande för Socialdemokraterna, i ett pressmeddelande.

På flera håll i landet backade Socialdemokraterna i valet. Så även i Norsjö där de hade haft egen majoritet. I samband med detta var det oklart hur kommunen skulle styras men under måndagen kom beskedet att det blir ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som kommer styra Norsjö. Tillsammans landar de på 53 procent.

– Efter det att det preliminära valresultatet blev klart togs kontakt mellan våra två partier, och vi har fört ett antal samtal sedan dess som lett fram till den här överenskommelsen, säger Mattias Degerman, ordförande för Socialdemokraterna, i ett pressmeddelande.

”Gemensam budget”

Tanken är att de två partierna kommer arbeta nära varandra och fördela vissa politiska förtroendeuppdrag mellan varandra.

Foto: SVT

– Det innebär även att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna den kommande mandatperioden kommer att lägga gemensamma budgetförslag för Norsjö kommun, säger Hans Klingstedt, ordförande för Vänsterpartiet i Norsjö kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västerbotten – Efterspelet

Mer i ämnet