Den nya tobakslagen ställer krav på att fastighetsägare och näringsidkare ska efterleva rökförbudet i offentliga miljöer. Foto: TT

Rökförbud ställer krav på företag i Västerbotten

Publicerad

Snart börjar den nya tobakslagen gälla – det innebär att det kommer att bli fler rökfria miljöer.

Det är upp till fastighetsägare och företag att se till att rökförbudet följs.

– Om vi skulle få in klagomål från allmänheten att rökförbudet inte följs får vi vidta åtgärder, säger Lina Lindberg, miljöinspektör på Umeå kommun.

Det var i december förra året som Riksdagen klubbade den nya tobakslagen som ska göra det lättare för icke-rökare och personer med allergier och astma att vistas i offentliga lokaler utan att utsättas för tobaksrök.

Lagen ska också minska rökningen och motverka att barn och ungdomar börjar röka.

Umeå kommun kommer inte göra något utskick till allmänheten utan väljer istället att informera medborgarna via media och på den egna hemsidan. Däremot har riktad information skickats ut till näringsidkare och fastighetsägare. 

Ingen rökpolis: ”Vi kan inte göra tillsyn på alla platser”

Lina Lindberg är miljöinspektör vid Umeå kommun och berättar att flera krögare redan varit i kontakt med miljö- och hälsoskydd för att ta reda på vad som står i lagen och om det finns något sätt att komma runt den. 

– Det är krögarna som är ansvariga för att rökförbudet efterlevs. Förbudet innebär att man inte får röka på varken uteserveringarna eller i anslutning till entréerna. Om det inte efterlevs får krögaren prata med gästerna och kan också välja att avvisa gäster som inte följer förbudet.

Kommer kommunen ha någon slags rökpolis i lekparkerna i sommar?

– Nej, det skulle vara väldigt resurskrävande. Det finns ju väldigt många offentliga platser i kommunen och vi kan helt enkelt inte göra tillsyn på alla dem. Om vi skulle få in klagomål från allmänheten att rökförbudet inte följs får vi vidta åtgärder, säger Lindberg.

Från och med den första juli börjar den nya tobakslagen att gälla i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.