Romerna kritiska till resan

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun tänker skicka en delegation av politiker och tjänstemän till Rumänien för att lära sig om romernas situation. Konstigt, tycker EU-migranten Nicolai Caldarar, eftersom han inte ens sett dem i lägret i Umeå.

Luften färgas vit av andetagen när Nicolai Caldarar öppnar munnen för att på bruten engelska förklarar att han önskar bättre för sig själv, sin familj.

Han gillar inte att tigga, han vill ha ett vanligt jobb och framför allt stanna i Sverige. I Rumänien där han kom ifrån för något år sedan behandlas romer inte väl. Här i Sverige är det bättre, trots den sits de hamnat i.

Värmer med öppen låga

Det börjar bli kallt ute. Nicolai och de andra EU-migranterna i husvagnslägret på Backen i Umeå eldar med gasol för att hålla värmen i den nollgradiga morgonluften.

– Kolla, säger kusinen Herman Caldarar och visar mig in i en av husvagnarna.

Jag följer med, kameran på armen, och får till min förvåning se hur de eldar med öppen låga på husvagnens spis. I en annan vagn ligger ett spädbarn och sover. Även där eldas det med öppen låga på spisen.

– Det är så kallt, förklarar Herman Caldarar.

Sålde slut på gasol

Här har de bott sedan i somras – en grupp på omkring 40 personer, nio barn. I våras bodde de på Nydala innan de avhystes. Där fanns elektricitet. Här är det gasol som gäller. Vatten hämtar de på en bensinstation och på två uppställda mulltoaletter kan de göra sina behov.

Det är kyrkan som upplåtit marken. De får bo här månaden ut, sedan ska marken förberedas för bostadsbyggande. Då blir det en ny flytt. För tillfället eldar de i princip upp pengar för att hålla sig varma, eftersom de inte har tillgång till el. Förra vintern gick det åt så pass mycket gasol att bensinstationer i Umeå sålde slut.

I november ska sju representanter från Umeå kommun resa till Rumänien för att lära sig om romernas situation i hemlandet. Det tycker EU-migranten Nicolai Caldarar är konstigt. Han har inte ens sett dem i lägret i Umeå.

– De har inte ens varit här. Vad ska de göra i Rumänien? De kommer aldrig att hitta en lösning där, säger han.

Vill ha normalt liv

Och efter närmare två år utan att få en fast boplats här i Umeå börjar han tappa hoppet om att få hjälp från kommunen.

– De bryr sig inte om mig alls. Vi betyder inget för dem. Jag tror inte att de kommer att hjälpa oss mer, säger han och fortsätter:

– Jag vill bo i Sverige, jobba som vanliga människor. Det här livet med att tigga är inte bra. Jag vill ha ett normalt liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet