Nickel mountains direktör Fredric Bratt. Foto: SVT

Fortsätter satsa på Rönnbäcken

Uppdaterad
Publicerad

Nickel mountains direktör Fredric Bratt tror att företaget kommer att fortsätta satsa på en gruva i Rönnbäcken, trots FN:s uppmaning till stopp.

Fredric Bratt är direktör för Nickel mountain resources. Han menar att man inte får tro att det pågår gruvverksamhet i Rönnbäcken idag.

– Vi följer svensk lag och vi har fått de bearbetningskoncessioner som behövs. Med det sagt så är det lång väg kvar innan det blir aktuellt med gruvverksamhet, säger Fredric Bratt.

Han bedömer att det kommer att ta två år att göra de utredningar som krävs innan det är dags att söka miljötillstånd. Under den perioden kommer det att hållas samrådsmöten med dem som har intressen i Rönnbäcksområdet.

– Vi kommer att utreda hur gruvverksamheten kommer att utformas och vilka villkor som kommer att gälla till skydd för allmänna och enskilda intressen. Vi har haft dialog med Vapstens sameby och kommer att ha närmare samråd i samband med ansökan om miljötillstånd.

Viktigt regeringsbeslut
Fredric Bratt bedömer att utredningarna under de närmaste två åren kommer att kosta cirka 100 miljoner kronor. Gruvbolaget har redan satsat 100 miljoner kronor i projektet och kommer det till stånd räknar man med investeringar på ytterligare 10 miljarder kronor.

– Vi har fått klartecken i och med regeringsbeslutet i augusti och det är viktigt för oss.

Men är det inte ett bakslag att FN kritiserar projektet?

– Vi måste titta på den delen mer i detalj. Vi vet inte vad FN har för grunder för att komma med sina uttalanden, vilken kunskap de har om svensk lagstiftning och om vårt gruvprojekt samt vilka sakliga grunder de har.

Kommer ni att fortsätta satsa på Rönnbäcken trots de motgångar ni möter?

– Rönnbäcken är fortsatt fokus för Nickel mountain och också vårt moderbolag har deklarerat att vi ska fortsätta.

Känner ni att ni har stöd för att fortsätta förberedelserna?

– Vi vet att det finns många som hoppas på ett gruvprojekt i Rönnbäcken, men det finns de som inte ännu vet vad det skulle innebära och de som är negativt inställda. Men det är viktigt att avvakta tills allt underlag är klart innan man tar slutlig ställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Rönnbäcken

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter