Datortomografiundersökning på Skellefteå lasarett Foto: Pressbild Andreas Nilsson

Röntgenmaskiner ska bytas ut – innebär resor för patienter

Publicerad

Samtliga skiktröntgenmaskiner på sjukhusen i Västerbotten ska bytas ut under året.
Under den här tiden kommer vissa patienter få åka till närliggande sjukhus för undersökningar – det handlar främst om patienter från Skellefteå.
– Vårt mål är att patienterna ska resa så lite som möjligt, säger Jörgen Strinnholm, verksamhetschef, bild och funktionsmedicin, Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Sjukhusen i Västerbotten ska byta ut hela maskinparken vad gäller skiktröntgen, datortomografer, under vintern och fortlöpande under hela 2019. De nya röntgenmaskinerna ska medföra att det blir kortare väntetid för undersökningar och bättre arbetsmiljö för personalen på sikt.

– De maskiner vi byter till är bättre ur flera hänseenden, till exempel ger de minskade stråldoser samt möjlighet till fler och mer avancerade undersökningar vilket känns positivt, säger Jörgen Strinnholm, verksamhetschef, bild och funktionsmedicin, Region Västerbotten.

Vill undvika långa väntetider

Det är framförallt patienter i Skellefteå som kan tvingas åka till Umeå för att undersökas under tiden som maskinerna byts ut, detta för att undvika långa väntetider. Region Västerbotten arbetar för att bytet ska gå så smidigt som möjligt.

– Inför bytet utför vi extra insatser. Det vill säga att vi gör undersökningar på kvällar och helger i hela länet för att arbeta bort köerna, säger Jörgen Strinnholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer