Spridningen av RS-viruset fortsätter att öka bland barn. Foto: SVT

Högt tryck på RS-vården i Umeå – fler söker hjälp för lindriga symtom

Publicerad

Spridningen av RS-viruset bland barn fortsätter att öka i Västerbotten. På akutmottagningen i Umeå märks det att fler åker in med sina barn – även de som inte är akut sjuka.

– Vi ser att det ökar även om vi inte nått kulmen än, säger Deborah Frithiof, överläkare barnmedicin på Norrlands universitetssjukhus.

SVT Västerbotten har tidigare rapporterat om ett ansträngt läge i Skellefteå med RS-smittade barn. Även i Umeå märker de av en ökning av bekräftade fall.

– Vi kan fortfarande ta emot alla som behöver vård men de får räkna med att vårdas i gemensamma salar, säger Deborah Frithiof.

”Otroligt långa väntetider”

Även om spridningen ökar är det många föräldrar som besöker akuten med sina barn som inte är akut sjuka.

– Det blir otroligt långa väntetider och de får vänta i många timmar. De som behöver hjälp ska få det, men man måste försäkra sig om att barnen behöver vård, säger Deborah Frithiof.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.