Spridningen av RS-viruset fortsätter att öka bland barn. Foto: SVT

RS-viruset sprider sig – svårt läge på Skellefteå lasarett

Publicerad

RS-virus-säsongen väntas bli den svåraste på flera år och spridningen av viruset har ökat kraftigt på många håll i Sverige.

På lasarettet i Skellefteå har beläggningen varit väldigt hög med barn smittade av RS-viruset.

– De har haft ett svårt läge i Skellefteå. Där har det varit fullt många dagar med svårt sjuka barn, säger Deborah Frithiof, överläkare barnmedicin på Norrlands universitetssjukhus.

Årets epidemi orsakad av RS-viruset har beskrivits som det värsta på länge av både epidemiologer och barnläkare. Flera barnavdelningar i Sverige har varit överbelastade.

”Så sjuka att de behöver respiratorvård”

På Skellefteå Lasarett har vårdbeläggningen varit hög och läget väldigt svårt. Hur många barn som är inlagda och hur svårt sjuka de är vill Deborah Frithiof inte uttala sig om.

– Men de är så pass sjuka att de behöver respiratorvård.

På universitetssjukhuset i Umeå har läget inte varit lika allvarligt. Men även där väntar man sig att trycket på vårdplatser kommer att öka.

– Det kan vara ett helt annat läge i morgon, säger Deborah Frithiof.

Vad har ni gjort för att förbereda er inför ett ökat tryck?

– Vi förbereder oss dels på att kunna lägga ihop barn på flersal när vi vet vilket virus de har och sedan har vi också mobiliserat mer andningshjälpmedel, som vi har kunnat låna in från covidvården.

Håll barnen hemma

Just nu är det ett enormt tryck på länets akutmottagningar kopplat till RS-viruset. Enligt Deborah Frithiof är det många föräldrar som söker sig till jourmottagningarna med relativt opåverkade snuviga barn, som vill ha en bedömning och som har en oro för RS.

– Vi vill att man ska söka sjukvård när man vet att barnet inte mår bra och när det har det väldigt jobbigt, inte för säkerhets skull.

Hon vädjar:

– Det vi vill nå ut med är att om man har ett syskon som är förkyld, håll alla syskon hemma från förskolan om det är möjligt. Har man spädbarn hemma och syskon på förskolan, överväg att håll dem hemma den här perioden. Men det ser olika ut för olika personer vad man har för möjligheter naturligtvis. Men man ska inte söka sjukvård för säkerhets skull för att man har en snuvig bebis, utan vi vill bara att de barn som är dåliga kommer hit, säger hon.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt ansvariga på Skellefteå Lasarett.

RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, smittar lätt och de flesta barn blir sjuka någon gång under sina första två år. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret. Viruset sprids vid nära kontakt med infekterade personer, via droppar i nysningar och hostningar eller genom kontakt med smittade föremål. Infektionen ger ofta samma symptom som en vanlig förkylning.

Om du ska söka vård på en vårdcentral eller en akutmottagning beror bland annat på barnets ålder och hur sjukt barnet är. Ju yngre barnet är desto snabbare ska du söka vård

  • God handhygien är ett bra sätt att undvika smitta.
  • För de sköraste spädbarnen finns förebyggande behandling

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer