Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ungefär 25 till 30 procent vårdas för annat” – hör Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i klippet ovan. Foto: SVT

Region Västerbotten registrerar alla covidpatienter – men vissa vårdas för annat

Publicerad

Region Västerbotten rapporterar dagligen in siffror på antalet patienter med covid-19 på sjukhus. Men en del av dessa patienter vårdas egentligen för andra åkommor än just covid.

Just nu är det över 20 personer som har covid-19 och vårdas på sjukhus. I måndags vårdades åtta av dessa för andra sjukdomar och åkommor trots att de testat positivt.

– Om de inte hade behövt annan vård hade dessa patienter kunnat vara hemma eftersom de inte är sjuka av sin covid, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Västerbotten.

– Alla patienter som har testat positivt får covidvård på så sätt att vi måste ta hand om dem och ta till alla smittskyddsåtgärder, tillägger Brita Winsa.

”Ungefär 25 till 30 procent vårdas för annat”

Enligt Brita Winsa visar rapporter på att det är ungefär 25 till 30 procent som inte har covid-19 som huvuddiagnos – men det svänger och kan snabbt ändras.

– Det är fler i och med att folk är vaccinerade och med den nya omicron, vilket gör att det ger en större andel av patienter med covid som bifynd än tidigare, säger Brita Winsa.

Hör Brita Winsa berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet