Ryttarföreningen i Storuman var nedläggninghotad – räddad av kommunens stöd

Publicerad

Luspens ryttarförening i Storuman hotades av nedläggning på grund av dålig ekonomi.

Men efter bidrag från kommunen har föreningen nu räddats.

–  Det är många tjejer som rider och det måste finnas ett alternativ till hockey och fotboll, säger Marie Mattsson, ordförande i ryttarföreningen.

Ryttarföreningen i Storuman har de senaste åren tampats med dålig ekonomi. Men efter att kommunen beviljat ryttarföreningen 500 000 kronor i bidrag under 2022 har läget vänt.

–  Om vi inte hade fått det här bidraget har vi varit tvungna att avveckla, säger Marie Mattsson.

Instruktören Marianne Viklund har ridit sedan fyra års ålder. Hon hade lämnat kommunen om ryttarföreningen varit tvungen att avveckla sin verksamhet. 

– Då hade jag och min familj valt att flytta. Jobb och skola finns på andra orter, men finns inte stallet där jag kan bedriva mitt fritidsintresse som jag har haft sedan jag var liten så har valet varit enkelt, säger hon.

Kommunen: ”Varit tvungen att se över budgeten”

Under förra året fick föreningen 175 000 kronor i bidrag från Storuman kommun att jämföra med 2019 då den summan låg på en miljon kronor. 

Att bidraget nu höjts till 500 000 kronor beror på ökade skatteintäkter, enligt Karin Malmfjord (S), vice ordförande i kommunstyrelsen. 

– Tidigare år har kommunen varit tvungen att se över budgeten, vilket resulterat i att vårt bidrag till Luspens ryttarförening minskat, men nu däremot har skatteintäkterna ökat, säger hon. 

I år har Storuman kommun avsatt drygt en miljon kronor i bidrag till kommunens olika idrottsföreningar. 

– Nästan hälften av de pengarna går i år till kommunens ryttarförening, säger Karin Malmfjord.

I klippet berättar Tilde Ångqvist och Lillly Åkerman om vad bidraget från kommunen betyder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.