Socialdemokraterna i Skellefteå: Vi vill inte ha kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå, tycker inte att det ska byggas nya kärnkraftverk 2013. – Den befintliga kärnkraften ska fasas ut till ny förnyelsebar engerikälla, säger han till SVT:s Västerbottensnytt.

Naturvårdverket bad kustkommuner att yttra sig om kärnkraftverket som planeras i Pyhäjoki i i Finland, bara 15 mil från Skellefteå. I yttrandet från Skellefteå kommun valde man att inte skriva något om kärnkraftsverkets vara eller icke vara.

Iställer går man nu ut med ett yttrande där Socialdemokraterna i Skellefteå ställer sig emot allt byggande av ny kärnkraft.

– Vi ska inte bygga kärnkraft 2013. Dom redan befintliga kärnkraftverken ska fasas ut mot ny förnyelsebar energi, säger Lorents Burman (S).

Vill ha med fler partier

Socialdemokraterna i Skellefteå vill nu få med andra partier i kommunen i ett nytt gemensamt yttrande mot kärnkraftverk.

– Vi vill inte ha något kärnkraftverk på andra sidan bottenviken, säger Burman.

Det är sedan tidigare beslutat i fullmäktige i Skellefteå att Skellefteå Kraft inte ska finansiera kärnakraftverket i Pyhäjoki.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.