”Tusentals studenter får inte ekonomin att gå ihop” säger Erik Vikström, ordförande för S-studenter i Umeå. Foto: Linnea Ehlin/SVT

Ny rapport: Studenter går back 2 000 i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Studenter med dyra lägenheter i Umeå går varje månad back med 2 000 kronor, enligt en rapport från Socialdemokratiska studentförbundet. Därför vill de nu att studiemedlet höjs med samma summa. De kritiserar därmed det egna partiet.

– Det är smärtsamt att regeringen inte lagt fram någon förändring av studiemedlet, säger Erik Vikström, ordförande för S-studenter i Umeå.

I en rapport som S-studenter har tagit fram nationellt har de beräknat vad det kostar att vara student i dag. Studenter i Umeå med en dyr hyra på 5 500 kronor går enligt deras beräkning back 2 000 kronor varje månad.

Därför vill de att studiemedlet höjs från drygt 10 000 till drygt 12 000 kronor i månaden, och det är bidragsdelen de vill ska höjas.  

”Studenter har fått det sämre”

En anledning till att rapporten kommer just nu är att det har blivit svårare för studenter att få extrajobb på grund av pandemin.

– Vi vill inte heller att man ska känna sig tvingad till att jobba extra när man studerar på 100 procent, säger Erik Vikström, ordförande för S-studenter i Umeå.

Studiestödet följer inflationen och brukar höjas varje år, men Erik Vikström (S) menar att det inte är tillräckligt. Istället tycker han att studiemedlet ska följa inkomstökningen.

– De som arbetar har fått det bättre och vi som studerar har fått det sämre, jämfört med för 20 år sedan, säger han.

Moderata studenter inte för höjt bidrag

Moderata studenter i Umeå tycker inte att bidragsdelen av studiestödet ska höjas.

– Vi ser det istället som centralt att ta bort fribeloppet helt. Det skulle leda till att fler studenter själva kan öka sin inkomst genom att arbeta, utan att vara oroliga för att studiestödet påverkas, skriver Madelene Nord, ordförande för Moderata studenter Umeå, till SVT.

Hon fortsätter:

– Givetvis är det tråkigt att det finns färre extrajobb på grund av coronapandemin, men det finns fortfarande jobb. I och med en kostnadsfri universitetsutbildning och det förmånliga studielån som CSN är, är det inte rimligt att andra ska betala för att studenter ska få mer bidrag.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt högskoleminister Matilda Ernkrans (S) som avböjer att kommentera S-studenters kritik.

Hör Erik Vikström från S-studenter i Umeå om varför de kritiserar regeringen, i klippet ovan.

Så gjordes uträkningen

S-studenter har använt data från Sveriges förenade studentkårer, Konsumentverket och Swedbank.

De har räknat på att en dyr lägenhet kostar 5 500 kronor i månaden, att livsmedel kostar 2 950 kronor och att övriga utgifter som bland annat kollektivresor, kläder, hemförsäkring, studiematerial och mobiltelefon tillsammans kostar 4 570 kronor i månaden. Tar man fullt studiemedel får man ut 10 860 kronor. Det skulle innebära att studenter med en dyr lägenhet går back 2 160 kronor varje månad. 

Så bestäms studiemedelsbeloppet

Regeringen bestämmer varje år vilket prisbasbelopp som ska gälla. Det är ett belopp som hänger samman med det allmänna prisläget. Prisbasbeloppet ligger sedan till grund för studiemedelsbeloppet, föräldrapenning, sjukersättning och garantipension.

Regeringen har bestämt att prisbasbeloppet för 2021 blir 47 600 kronor – 300 kronor mer än i år. Studiestödet kommer därför nästa år att höjas från 10 860 kronor till 10 980 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.