Hans Lindberg lovar en pendelförbindelse Umeå-Holmsund Foto: SVT

S vill starta pendel till Holmsund

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Umeå presenterade idag sitt första vallöfte till Umeåborna. Partiet vill starta en pendeltågförbindelse mellan Umeå och Holmsund. Det framkom på en presskonferens idag.

Planerna på en pendel mellan Umeå – Holmsund har funnits länge. Nu kan det bli ändring på det. Socialdemokraterna vill förlänga sträckan Vännäs-Umeå till Holmsund.

Startskottet blev Trafikverkets beslut om att göra om den kritiserade godsbangården och där vill man istället bygga en station, menar kommunalrådet Hans Lindberg (S).

Val 2018 Västerbotten

– Vi ser att Umeås befolkning växer och i och med det så måste vi utveckla kommunikationen, menar Lindberg (S).

Planerna lades på is – var inte ekonomiskt försvarbart

Frågan om pendeltåg till Holmsund har varit uppe för diskussion under många år från olika partier i Umeå. Moderaternas oppositionsråd Anders Ågren påpekar att de försökte för fyra år sedan, men att de tvingades lägga ner projektet.

– Det var tidigare inte ekonomiskt försvarbart, båda parter var överens om detta, säger Ågren (M), som ändå är positiv till Socialdemokraternas vallöfte.

Oklar kostnad och finansiering

Men det är fortfarande oklart vad Socialdemokraternas löfte kommer att kosta. Lindberg (S) vill nu tillsätta en utredning för att få svar på den frågan.

Klart är i alla fall att han hoppas kunna genomföra projektet i samband med att Trafikverket bygger om sin godsbangård på Hillskär i Holmsund.

– Det här är en diskussion som vi för med trafikverket. Allt det här är ju ett pussel, säger han.

Hur finansierar ni det här?

– Vi har en förhandling som pågår och det återstår att se om det blir kostnader, säger Lindberg (S).

Socialdemokraterna räknar med att tågförbindelsen ska vara klar i slutet av nästa mandatperiod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet