Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Behöver lära sig alternativ till att vara våldsam” – hör psykologerna Ulf Calvert och Magnus von Campenhausen om hur de behandlar våldsamma män. Foto: Anna Bergman/SVT

Så behandlar Manscentrum män som vill sluta slå

Uppdaterad
Publicerad

Det finns goda förutsättningar för att förändra beteendet hos personer som utövat våld i nära relation, så länge de själva är motiverade. Det menar personalen på Manscentrum i Stockholm som håller kurser runt om i landet.

Till Manscentrum söker sig personer som befinner sig i kris, på grund av att de exempelvis är våldsamma mot sin omgivning.

– För de som absolut inte vill förändras utan tycker att det här är ett schysst sätt att vara på, där går det ju inte. Där blir det förr eller senare en fråga för Kriminalvården istället, säger Magnus von Campenhausen.

I klippet hör du om tre inledande steg i behandlingen av våldsamma män som Manscentrum ofta använder sig av.

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till våldutövare. Här följer ett urval:

Välj att sluta

En nationell telefonlinje som kan hjälpa dig att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende mot dina närstående. Telefonlinjen är också till för dig som i ditt yrke möter personer som utövat våld.

Tel: 020-555 666

Mottagningen för våldsutövare i Umeå

Ger stöd till dig som har svårt att kontrollera din ilska och/eller har använt någon form av våld i en nära relation.

Tel: 020-245 245

Centrum mot våld i Skellefteå

Du (man eller kvinna) som lever eller har levt i en relation där ditt beteende kan ha skrämt, kränkt, sårat eller skadat dina närstående, psykiskt eller fysiskt, kan få stöd och behandling för att ändra ditt sätt att vara.

Tel: 020-73 55 55

Bry dig

Stöd och råd om vad du kan göra om du känner någon som utsätter en närstående för våld, eller om du själv eller någon i din närhet är utsatt hittar du på 1177. Läs mer här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i nära relation

Mer i ämnet