Hör Kristina berätta om hur medborgarforskningen fungerar. Foto: SVT

Så blev Kristina en medborgarforskare

Uppdaterad
Publicerad

Medborgarforskning innebär att forskare och medborgare tillsammans tar fram ny kunskap. Metoden är långt ifrån ny och den kanske mest kända medborgarforskaren hette Carl von Linné.

Intresset för att bidra växer och ekologen Keith Larson har under flera år drivit ett forskningprojekt tillsammans med medborgare i Abisko. Där samlar de in data om växter för forskning om temperaturskillnader och Larson ser flera fördelar med medborgarforskning.

– Vi lever i en värld där forskning är ett omtvistat område. Det finns människor som tvivlar på forskning och värdet med forskning. Så när vanliga människor får vara med i forskningsprojekt så får vi både data och lär människor hur forskning går till och varför forskning är viktigt, menar Keith Larson, projektledare vid Umeå universitet.

Hjälper till genom att titta på blommor

Kristina Ulvkrona går omkring i ett kallt vinterlandskap och drömmer om våren. För när våren kommer då blir Kristina en av Sveriges alltmer talrika medborgarforskare.

Hör mer om vad hon gör i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.