12 av 49 utländska arbetare ska utvisas efter torsdagens kontroll på Northvolts fabriksbygge. Foto: SVT

Så blev utfallet av arbetsplatsinspektionen på Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

Polisen tillsammans med Arbetsmiljöverket, Skatteverket och jämställdhetsmyndigheten gjorde under torsdagen en arbetsplatsinspektion vid bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

Nu har polisen släppt resultatet av inspektionen.

Enligt polisen finns det misstänkta brott mot utlänningslagen och brott mot arbetstidsreglerna samt brister i personalliggare.

Insatsen pågick under hela torsdagen, och nu har polisen släppt vad som har framkommit av inspektionen.

Totalt kontrollerade polisen 49 arbetstagare på byggarbetsplatsen. I 14 fall uppkom det frågor om personers tillstånd att arbeta i Sverige, därför genomfördes det inre utlänningskontroller som resulterade i tolv avvisningsbeslut, av vilka tre personer togs i förvar.

– Vi kontrollerade 49 utländska arbetare och i 14 fall gjordes även inre utlänningskontroller, i 12 av de fallen hade inte personerna rätt att vistas och arbeta, säger Jonas Hallbom vid gränspolisen.

Polisen ska upprätta anmälningar för brott mot utlänningslagen.

Arbetare skickas hem

Jämställdhetsmyndighetens kontroller resulterade i att man kom i kontakt med ett antal personer där gränsen för vad som skulle kunna definieras som exploatering ligger nära.

– Ofta saknar de kännedom om vad som gäller och tror att den som tagit en till Sverige har ordning på papper och tillstånd. Det är personer från några av Europa och världens fattigaste länder. De ligger långt under de kollektivavtalade lönerna, säger Eva Norlin, regionkoordinator mot människohandel, Jämställdhetsmydigheten.

Arbetarna som nu skickas hem drabbas av förlorad inkomst samt kostnad för hemresa.

Brister i personalliggare

Arbetsmiljöverket kontrollerade sex företag. I dessa kontroller hittades fallrisker och misstanke om brott mot arbetstidsreglerna. Arbetsmiljöverket fann även utländska arbetstagare som inte var anmälda i utstationeringsregistret.

Skatteverket kontrollerade på arbetsplatsen personalliggare, vilket är en en förteckning över vilka som är verksamma på byggarbetsplatsen. Myndigheten fann brister då enskilda verksamma personer inte var inregistrerade för arbetspasset. Det kommer att leda till att kontrollavgifter för de aktuella företagen på fyrsiffriga, och i vissa fall, femsiffriga belopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.