Foto: TT

Så blir de nya p-avgifterna i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Tekniska nämnden har beslutat att höja parkeringsavgifterna längs Umeås gator. Från och med den 1 juli i sommar kommer höjningen att träda i kraft. Förhoppning är bland annat att fler bilister ska använda parkeringshusen istället.

Under torsdagens sammanträde i tekniska nämnden beslutades det att parkeringsavgifterna på Umeås gator höjs. I de yttre delarna av stadskärnan höjs priset från sju kronor till åtta. Mitt i stan blir priset två kronor dyrare och från och med den 1 juli sommar kommer det kosta 20 kronor timmen att parkera där.

I en orange zon som Upab ringat in mellan broarna kommer bilister som vill parkera få betala 30 kronor i timmen istället för 25. Enligt tekniska nämnden finns det flera anledningar till varför avgifterna höjs. I ett pressmeddelande skriver man följande:

”Det är en fortsatt hög efterfrågan på parkeringsplatser på gatumark i centrala Umeå och omsättningen på platserna behöver bli högre för att fler bilister ska kunna använda dem.”

I de gula zonerna som är markerade höjs avgifterna från 7 till 8 kronor. Blå höjs till 20 kronor medan orange zon blir fem kronor dyrare. Där kommer det kosta 30 kronor att parkera från och med 1 juli i sommar. Foto: Upab

Ska motivera fler att använda parkeringshus

Tanken med höjningen är också att den ska motivera flera att använda parkeringshusen som inte berörs av beslutet.

– Antalet parkeringsplatser i Umeås parkeringshus ökar genom anläggningar som Navet och kommande Järnvägsallén samtidigt som gatumarksparkeringen successivt minskar, då är det viktigt att vi i första hand vägleder bilister till våra parkeringshus och därför bibehåller vi också taxan 15 kr för 2 timmars parkering, säger Elin Pietroni, VD på Upab i ett pressmeddelande.

Föreslår höjning på felparkeringar

Samtidigt som nämnden beslutar att höja parkeringsavgifterna tog man också beslut om att presentera ett förslag i kommunfullmäktige att fastslå om att höja felparkeringsavgifterna.

De avgifter som föreslås är från 350 till 450, 500 till 650 och 700 till 900 kronor. Senast kommunen gjorde en översyn av felparkeringsavgifterna var 2006.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.