Västra länken kommer att dras enligt den blå linjen på kartan. Foto: SVT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Så dras Västra länken

Uppdaterad
Publicerad

Västra länken kommer att dras öster om Prästsjön. Det meddelar Trafikverket nu på måndagseftermiddagen.

Västra länkens dragning har varit en byråkratisk långbänk. Redan i februari 2012 fattade Trafikverket beslut om en dragning öster om Prästsjön och tanken var att vägen skulle stå klar 2016, men så blev inte fallet och efter många om och men har hela processen tagits om.

Men idag meddelade Trafikverket hur vägen slutligen kommer att dras, på exakt samma ställe som beslutet från 2012. De går på kommunens förslag om dragning som de lämnade in tidigare i juni i år, vägen kommer att dras öster om Prästsjön.

Trafikverkets beslut innebär att Västra länken kommer att gå från Teg på en över en bro över Umeälven till Prästsjön.

”Äntligen ett beslut”

Kommunalrådet Hans Lindberg (S) är positiv till dagens besked.

– Det är skönt att vi äntligen har ett beslut, nu kan vi sätta igång på allvar med all kringplanering, säger han.

– Byggstarten är tänkt till 2018 och det är viktigt för att vi ska nå befolkningsmålen och kunna jobba vidare med förtätningen av Umeå.

Även det moderata oppositionsrådet Anders Ågren (M) välkomnar beslutet.

– Flera bostadsplaner ligger i vänteläge på grund av att vägen inte är färdigställd. Därför är det glädjande med Trafikverkets definitiva ställningstagande, säger han.

Trafikverkets ställningstagande innebär att dragningen öster om Prästsjön kommer att ligga till grund för den fortsatta planeringen innan byggstart. Tanken är att vägen ska stå klar 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer