Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns sjukt stort faktiskt” – se hur Alice Hultén knep en lägenhet trots den långa bostadskön. Foto: Patrik Samuelsson SVT

Så fick Alice en lägenhet efter bara ett års kö i bostadsbristens Skellefteå

Publicerad

Alice Hultén, 20, var beredd på att få vänta länge på en egen lägenhet i Skellefteå. Men efter bara ett år i bostadskön fick hon förra veckan nycklarna till sin första egna bostad, belägen i centrum, trots att det kan krävas nio år för det.

– Jag blev överlycklig, hoppade upp och ner, säger hon.

Med de stora industrietableringarna i Skellefteå har det allmännyttiga bostadsbolaget Skebo ökat sin bostadsproduktion radikalt. Flera stora projekt börjar bli klara vilket märks på kötiden – även för unga – enligt det Skebos kund- och marknadschef Ann Ersson.

– Många nya Skellefteåbor har hört hur svårt det är och blivit positivt överraskande av möjligheten som uppstått, säger hon.

Höga hyror

Det står 41 900 personer i kö hos Skebo och det kan krävas en kötid på nio år för en lägenhet i centrum. 20-åriga Alice Hultén blev förvånad när hon fick sin lägenhet efter bara ett år i kön, och har flera kompisar i samma ålder som också flyttat in i samma hyreshus.

Men om hon inte haft ett fast jobb med hyfsad lön hade det inte blivit någon flytt.

– Jag var inte riktigt beredd på att det skulle kosta så mycket, säger hon.

I klippet får du se vad Alice Hultén betalar för sin tvåa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.