Avspärrning vid brottsplatsen i Agnäs där den 51-årige mannen blev dödad. Foto: SVT

Så ska mordet i Agnäs ha gått till – hör förloppet

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen startar rättegången i Agnäsfallet där en 44-åring man står misstänkt för mord på en 51-åring utanför Bjurholm. SVT har tagit del av polisens förundersökning. I klippet kan du höra vad som hände på platsen den 18 augusti i år.

I polisens 500 sidor långa förundersökning målas en komplicerad bild upp av den misstänkte gärningsmannen och dennes relation till offret.

Den mordåtalade mannen, 44 år, hade varit vän med offret, en 51-årig man, sedan skolåldern.

Misstänkt mord i Agnäs

De hade bland annat bott tillsammans i södra Sverige och knutits samman genom familjeband då den åtalade 44-åringen haft ett förhållande med offrets styvsyster.

Men i förhör med den misstänkte framkommer att relationen blev sämre för några år sedan.

Infekterad arvstvist

Bakgrunden till osämjan ska bland annat ha varit en arvstvist efter offrets styvfar som gått bort i cancer hösten 2019. En av styvfaderns två döttrar från ett tidigare förhållande var ex-sambo till 44-åringen.

Den mordåtalade mannen hade inte varit direkt inblandad i tvisten och stod inte att få något av arvet, men hade ändå tagit ex-sambons parti.

I förhör säger 44-åringen att han haft dåligt samvete över att inledningsvis ha stått på änkans och styvsonens sida.

Hävdar nödvärn

Mannen berättar också att han på morddagen bara hade tänkt konfrontera den forna vännen om hur denne agerat i arvstvisten. Han hade begett sig in i huset där 51-åringen befann sig i en lägenhet på övervåningen och lackerade ridhjälmar.

44-åringen säger att han i samband med konfrontationen blivit attackerad av 51-åringen och då fått tag i en kniv som han hugger honom med. Offret flyr nedför trappan till hallen och 44-åringen följer efter och utdelar fler knivhugg.

I rättsläkarens protokoll framgår att offret huggits ett 20-tal gånger, bland annat flera gånger i halsen och bålen.

Mannens advokat säger att han agerade i nödvärn och att det därför ska bedömas som ett dråp, inte ett mord.

Rättegången planeras att pågå fram till onsdagen den 25 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Agnäs

Mer i ämnet