Foto: TT

Så håller du dig frisk under rötmånaden

Uppdaterad
Publicerad

Rötmånaden närmar sig och Västerbottens läns landsting uppmanar nu allmänheten att dricka extra mycket och att tvätta händerna ordentligt.

I slutet av juli drar rötmånaden igång och risken för magsjuka och matförgiftning är extra stor. Västerbottens läns landsting uppmanar nu allmänheten till stor försiktighet vad gäller hygien och livsmedelskonsumtion.

– Det viktigaste är att se till så att man får i sig tillräckligt med vätska. En vuxen person behöver cirka 1,5 till 2 liter vatten per dygn. Om man har magsjuka med kräkningar och diarré behöver man ännu mer, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 Vårdguiden på telefon i Västerbotten, i ett pressmeddelande.

”Ibland kan man behöva skedmata barnen”

I det akuta skedet är vanlig vätskeersättning, som antingen går att göra själv eller som finns att köpa på Apoteket, ett bra alternativ. För att kroppen lättare ska behålla vätskan ska du dricka små klunkar tätt i följd och undvika söta drycker samt lightdrycker, då de kan ge dia

– Det är extra viktigt att se till att barn som har magsjuka får i sig vätska. Ibland kan man behöva skedmata barnen för att få i dem den mängd vätska de behöver, säger Samuelsson.

Hantera maten säkert

För att minska risken för magsjuka under varma och fuktiga sommardagar rekommenderar Livsmedelsverket att:

  • hålla maten kall från butiken till hemmet (ta gärna med kylväska när du handlar)
  • ha ordentligt kallt i kylskåpet, gärna +4-5 grader
  • tvätta händerna innan du lagar eller äter mat
  • hålla varm mat varm och kall mat kall
  • använda olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker
  • inte använda samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.