Cecilia Fredriksson vågade starta butiken i Rusksele på nytt efter att den gått i konkurs. Mycket tack vare det särskilda driftstödet och stödet från de andra företagarna på orten. Foto: SVT

Så har butiksdöden i glesbygden kunnat hävas

Uppdaterad
Publicerad

Under flera års tid har trenden sett likadan ut; matbutikerna i glesbygden går inte runt och tvingas stänga. Landsbygdsborna har fått köra flera mil för att komma till närmaste affär. Men tack vare att ett nytt bidragsstöd infördes har trenden kunnat vända.

– Jag tror absolut att flera av länets butiker i glesbygden skulle ha tvingats stänga om vi inte haft det här stödet. Så man kan säga att butiksdöden har stannat av, säger Thomas Jonsson, verksamhetsledare för företagsstöd vid Länsstyrelsen i Västerbotten.

Sedan tidigare har dagligvarubutiker fått hemsändningsbidrag och servicebidrag. Det nya ekonomiska stödet kallas för särskilt driftstöd och infördes i fjol. De butiker som ligger mer än 15 kilometer från nästa butik, har öppet ett visst antal timmar per år, året runt, och har högst elva miljoner kronor i nettomsättning per år kan ansöka om stödet hos Tillväxtverket och beviljas max 300.000 kronor per år av Länsstyrelsen.

LÄS MER: Svårt stoppa butiksdöden

Vågade öppna konkursutsatt butik på nytt

För Handlar'N i Rusksele i Lycksele kommun har stödet varit avgörande. Den butiken gick i konkurs i oktober förra året, men bara en månad senare kunde den öppnas igen i ny regi.

– Stödet betyder otroligt mycket och tack vare det kan vi hålla butiken igång året runt utan större hinder. Utan det skulle det bli kämpigt, framför allt nu i början när vi har startat butiken så är stödet jätteviktigt, säger butiksägaren Cecilia Fredriksson.

LÄS MER: Nu drabbas de av butiksdöden

Sedan tidigare driver hon en restaurang tvärsöver gatan från butiken och när butiken gick i konkurs fick hon förfrågan om att ta över och driva även den. Trots riskerna tvekade hon aldrig.

– Jag har ett stort stöd från resten av byns företagare. Tillsammans äger vi butikslokalen och jag vet att de backar upp mig. Jag tror på en levande landsbygd, säger hon.

I år beviljades hennes butik 250.000 kronor i särskilt driftstöd, pengar som har gått till långsiktig planering och investering som ska göra butiken bättre, till exempel en bättre kaffemaskin och nya korgar till fruktdisken som kan göra att det känns trevligare.

”Stödet är helt avgörande”

Mathias Haglund (S) är kommunalråd i Vindelns kommun och driver sedan ett tag tillbaka Handlar'N i Åmsele. Även han menar att det särskilda driftstödet betyder mycket.

– Det är helt avgörande. Det är inte stora marginaler i en sådan här verksamhet och det är viktigt att få en lönsamhet. Butiken är både en samlingsplats för ortsborna och även en plats där man köper sina dagligvaror och annan service, säger han.

LÄS MER: Butiksdöden fortsätter i inlandet

För att få verksamheten att gå runt har de samlat flera serviceutbud på samma ställe. Där finns även bussgods och ombud för Systembolaget. Nu arbetar man för att kunderna ska kunna börja sätta in och ta ut pengar på platsen också – allt för en levande landsbygd.

Här är de 30 butiker i länet som kan ansöka om bidragsstödet

Inom parentes anges vilken kommun verksamheten ligger i.

ICA Nära Borgafjällens Lanthandel (Dorotea)

ICA Nära Ormsjödalen (Dorotea)

HANDLAR'N Svanabyn (Chatarinas Livs) (Dorotea)

HANDLAR'N Rusksele (Lycksele)

HANDLAR'N Adak (Malå)

HANDLAR'N Bastuträsk (Bastuträsk Livs) (Norsjö)

ICA Nära Björks Lanthandel (Norsjö)

Kalvträsk Handel Ek Fören (Skellefteå)

ICA Nära Bygdsiljum (Bygdsiljums Livs) (Skellefteå)

Nära Dej Storkågeträska (Skellefteå)

HANDLAR'N Skråmträsk (Skellefteå)

Nära Dej Ammarnäs (Sorsele)

ICA Nära Jonssons Livs, Gargnäs (Sorsele)

ICA Nära Blattnicksele (Sorsele)

Nära Dej Slussforsboa (Peggy K) (Storuman)

HANDLAR'N Kattisavan (Lycksele)

Coop Nära Gunnarn (Konsum Närköp Gunnarn) (Storuman)

Viltbutiken, Tärnaby (Storuman)

HANDLAR'N Holmön (Umeå)

Gunnars Handel Botsmark (Umeå)

Stalons Bensin & Div AB (Vilhelmina)

HANDLAR'N Klimpfjäll (Vilhelmina)

Saxnäs Lanthandel (Marsfjälls Lanthandel) (Vilhelmina)

HANDLAR'N Kittelfjäll (Vilhelmina)

HANDLAR'N Åmsele (Vindeln)

ICA Nära Skivsjö (Vindeln)

HANDLAR'N Granö (Gomaten) (Vindeln)

ICA Nära Handelsboden Tvärålund (Vindeln)

Servicepunkten, Hällnäs (Vindeln)

HANDLAR'N Fredrika (Åsele)

Utöver dessa har tre butiker till beviljats särskilt driftstöd då Länsstyrelsen och Tillväxtverket bedömt att även dessa butiker har stor betydelse, samt att de har ett behov av stöd och att stöd ska beviljas, trots att de befinner sig närmare än 15 kilometer från närmaste annan butik. Dessa tre butiker är:

Nyåkers bygdens Ek. förening (Nordmaling)

Joeströms Livs (Storuman)

EG vilt (Storuman)

Fakta: Länsstyrelsen

Så ser driftstödet ut

Stödet är ett kompletterande långsiktigt stöd till små dagligvarubutiker i särskilt utsatta glesbygder, där förutsättningarna är begränsade för att kommersiella aktörer ska kunna bidra till att skapa en god tillgång till kommersiell service.

Regeringen har beslutat om 35 miljoner kronor årligen för perioden 2016-2019 för detta stöd. I år har Västerbotten blivit tilldelade cirka 6 miljoner kronor av dessa medel att fördela mellan de butiker som ansöker om stödet.

Särskilt driftstöd får lämnas till ägaren till försäljningsställe som har ett mångsidigt utbud av dagligvaror och som:

  • är beläget mer än 15 km från ett annat försäljningsställe som har ett mångsidigt utbud av dagligvaror, eller i ett skärgårdsområde utan fast landförbindelse
  • har fasta lokaler som är öppna så att kunderna kan få tillgång till dagligvaror på åretruntbasis, och
  • har en nettoomsättning för dagligvaror som uppgick till högst elva miljoner kronor vid senaste årets årsredovisning, årsbokslut eller annat liknande underlag.

Det mångsidiga utbudet innebär att butiken ska ha minst 1.000 artiklar, varav varugrupperna mejeri, charkvaror, ägg, färskt bröd, frukt och grönsaker bör finnas representerade. För butiker med omsättning under 2 miljoner kronor kan avsteg göras från ovanstående definition av mångsidigt utbud.

Butiken ska ha öppet året runt i genomsnitt minst 40 timmar per vecka för butiker med omsättning på minst 2 miljoner kronor och max 11 miljoner kronor. Öppet året runt i genomsnitt minst 20 timmar per vecka för butiker med omsättning under 2 miljoner kronor. Säsongsbutiker kan inte erhålla stöd.

Särskilt driftstöd lämnas med högst 300.000 kronor per år och försäljningsställe. Frågan om stöd ska prövas för varje år.

Fakta: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.