Så har kommunen stöttat gitarrmuseet genom åren

Publicerad

I mars flyttar gitarrmuseet Guitars in i nya lokaler. Men museet har kostat mycket för kommunen. Ombyggnationer för miljontals kronor och drygt 20 miljoner kronor i stöd från Umeå kommun.

Efter öppnandet i februari 2014 har det varit svajiga år för Guitars. Museet har hotats av konkurs och besökssiffrorna har inte riktigt nått målsättningen om mellan 15-25 000 besökare. 2017 hade museet 13 672 besökare enligt siffror från Sveriges museer. Umeå kommun har gång på gång gått in med miljonstöd för att säkra museets drift.

– Jag tror så här i backspegeln, om man hade haft vetskap om den här stora kostnaden tror jag att man skulle tagit ett helt annat beslut. Men nu står vi där vi står och försöker göra det bästa av situationen, säger Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S).

Vänsterpartiet ville säkra samlingen

Vänsterpartiet tycker att alla kommunala prioriteringar ska vägas mot kommunnyttan där skolan och omsorgen ska stå i fokus och när det gäller gitarrmuseet har partiet gjort en överenskommelse med Socialdemokraterna.

– Den gjorde vi eftersom det redan var mycket pengar som hade lagts både i verksamheten men också i ombyggnationen av fastigheten och vi ville säkerställa att det inte skulle vara skattemedel i sjön. Dessutom ville vi säkra att gitarrsamlingen också kopplades till Umeå som stad, säger Ulrika Edman (V).

I faktarutan nedan kan du se alla bidrag som gått till gitarrmuseet genom åren.

Här är alla bidragen till Guitars

Visa

• December 2012 får Umeå gitarrmuseum 7,2 miljoner kronor i bidrag fördelat på åren 2012, 2014 samt 2015, (dvs totalt 2,4 miljoner kronor per år) för att utveckla ett internationellt besöksmål.

• Februari 2014 öppnar museet i gamla Vasaskolan i Umeå.

• Juni 2015 beviljade kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, Svenska Gitarrmuseét AB 1,4 miljoner kronor i utvecklingsstöd för 2015 för att fortsätta utveckla museet till ett internationellt besöksmål.

• I november 2015 övergick ägandet av Guitars- The museum till en ideell förening – Svenska Gitarrmuseet ideell förening.

• Januari 2016 beviljade KSAU Svenska Gitarrmuseet ideell förening 2,4 miljoner kronor i medfinnansiering. Samtidigt blir kommunen medlem i föreningen och en kommunaltjänsteman tar plats i föreningens styrelse.

• Augusti 2016 gick Umeå kommunföretag in med 1,5 miljoner kronor för att rädda museet Guitars från konkurs.

• December 2016 beslutade KSAU att ge museet hyresfrihet motsvarande 1,2 miljoner kronor mellan 1 januari 2017 t o m 30 juni 2017 samt bevilja 800 000 kronor i stöd för att utveckla verksamheten.

• Maj 2017 beviljar KSAU museet 2,5 miljoner kronor för att säkerställa driften för innevarande år.

• December 2017 beviljar KSAU museet 5 miljoner kronor fördelat på 2017 och 2018 (dvs. 2,5 miljonerkronor per år) för att säkerställa driften, museets likviditet samt omställning intill det att förhandlingar och flytt är genomförda.  

Källa: Umeå kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer