Hör Joacim Jacobsson på länsstyrelsen om det ökade intresset för att bygga vindkraft. Foto: SVT

Så många vindkraftverk är på gång i länet

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraften i länet har vuxit med nästan fyra gånger på tio år. Dagens närmare 350 vindkraftverk kan bli mer än dubbelt så många de närmaste åren.

För tio år sedan 2019 fanns det 91 vindkraftverk i Västerbotten. Vid årsskiftet 2019 var den siffran uppe i 346. Nästan en fyrdubbling av antalet kraftverk.

Men det planeras för en betydande utbyggnad. Ser man till planerade satsningar som fått tillstånd att bygga och om alla dessa blir av så kommer antalet mer än dubbleras de närmaste åren.

– Vi har 179 vindkraftverk som på något sätt påbörjats, sedan finns det tillstånd för ytterligare 274, men en del av dessa byggs vid länsgränsen och hamnar i Norrbotten, säger Lena Clausén, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Snabb teknikutveckling

I runda slängar handlar det om cirka 450 kraftverk som det finns tillstånd för. Men det är osäkert om alla dessa kommer att byggas. Det beror på att teknikutvecklingen inom vindkraften går så fort.

–  Många parker kommer inte att byggas då tekniken har sprungit ifrån de verk man ansökt om, säger Joakim Jacobsson, biträdande enhetshef,miljöenheten vid Länsstyrelsen.

De två tänkta vindkraftsparkerna i Vindeln inte inräknade bland de dryga 450 kraftverk det finns tillstånd till, eftersom projekten är i en tidig fas och bolagen planerar att lämna in ansökan under vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.