Det är väldigt stora skillnader på hur mycket kommunerna betalar för skolmaten Foto: TT

Så här mycket kostar skolmaten i din kommun

Publicerad

Det är stora skillnader när det gäller hur mycket skolmaten kostar i olika kommuner. Tre kommuner i Västerbotten har bland det dyraste kostnaderna för skolmat i hela Sverige.

Dorotea kommun är kommunen som har dyrast skolmat i Västerbotten, och Dorotea hamnar också tvåa på den listan över kommuner som har de högsta kostnaderna i Sverige. Detta visar statistik från Skolverket som är framtagen av Nyhetsbyrån Siren.

Marie Jansson som är kostchefen i Dorotea vet inte vad det beror. Men tror att en bidragande faktor kan vara att man räknat in förskolebarnen i skolan.

– Men vi har också köpt mycket närproducerat kött som är dyrare. Det kan spela roll, säger Marie Jansson.

I statistiken ingår kostnader för skolmåltids- och kaféverksamhet, vilket inkluderar kostnader för personal, livsmedel, transporter och administrativa kostnader. Totalt lagar Dorotea kommun mat till 270 elever.

Specialkost dyrt

SVT Nyheter har tidigare berättat att specialkost i skolan kostar mycket för kommunerna. I Dorotea har kostnaderna för specialkost också ökat de sista åren.

– Vi lagar vegetarisk kost och vi har väldigt många barn från andra länder, och många av dem äter halalkost, säger Marie Jansson.

Billigare med fler elever

Vilhelmina och Vindeln har också stora kostnader för skolmaten, och kommunerna ligger på topp fem listan över de som har dyrast kostnader.

– Om skolan är liten med få elever kostar maten mycket, men med fler elever blir det billigare, säger José Luis Berrospi, undervisningsråd på Skolverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Så här mycket kostar skolmaten uträknat per elev under ett år

Visa

Dorotea 11.600 kronor

Vilhelmina 11.200 kronor

Vindeln 11.000 kronor

Bjurholm 9.700 kronor

Norsjö 9.000 kronor

Sorsele 8.600 kronor

Storuman 7.800 kronor

Robertsfors 7.300 kronor

Skellefteå 6.900 kronor

Åsele 6.800 kronor

Lycksele 6.500 kronor

Umeå 6.200 kronor

Vännäs 5.400 kronor

Nordmaling 4.900 kronor

Malå 3.600 kronor

Rikssnittet ligger på 6.100 kronor för kommunala grundskolor 2016.

I summan ingår också kostnader för personal, livsmedel,transporter administrativakostnader och intäkter från försäljning till fristående skolor och sameskolan. Källa Skolverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer