Så kan bredbandsproblemen lösas

Publicerad

Med hjälp av en liten förstärkare eller en så kallad repeater kan den mobila signalen för att surfa förstärkas och på så sätt lindra effekterna av en dålig uppkoppling.

I Umeå finns föreningen Hackerspace. Hela deras fritid går åt till att jobba med sina datorer för att hitta smarta lösningar. De har hittat ett sätt att med hjälp av en liten wi-fi router, eller förmedlare att koppla in ett usb-modem i, lättare kunna surfa på det mobila bredbandet i områden där signalen är svag.

– Man kan förlänga sin surfsignal och ta in sitt mobila bredband från en punkt kanske från flaggstången som har fri sikt till mobilmasten och sen förlänga signalen till datorn och så kan man sitta inne i köket och surfa istället fär att stå ute i kylan vid flaggstången, säger Mikael Nordfeldth som jobbar i föreningen Hackerspace.

Lättare att få signal

Med deras system blir det inte lättare att ringa där täckningen är dålig däremot alltså lättare att surfa på mobilnätet.

– Ifall man har en tillfällig täckning under vissa delar av dygnet så kan man alltid hitta en bättre plats för sin mottagare och sätta fast den där och sen skicka signalen vidare, säger Mikael Nordfeldth, som hörde av sig till SVT Nyheter Västerbotten efter att han sett SVT:s granskning #ettsverige.

Länsstyrelsen med på banan

Länsstyrelsen i Västerbotten är också med och finanseierar ett liknande projekt där man använder sig av bredbandet till Saxnäs. Där har man också en wi-fi router som förstärker signalen ut tillhushållen.

– Det kommer att avlasta nätet under högsäsong och sen kan de också komplettera sin nuvarande verksamhet med en mobil betaltjänst som säljer led och spårpass till turister, säger Eliasabeth Karlsson som är processledare inom landsbygdsutveckling vid länsstyrelsen.

Det här gör att man i närheten av Saxnäs ska kunna swischa över pengar med hjälp av sin mobiltelefon.

– Internet bör räknas som en mänsklig rättighet. Det ska finnnas rejäl internetuppkoppling överallt. Ifall den kommer med fiber eller genom det mobila nätet spelar ingen roll så länge det är en pålitlig uppkoppling även när det är dåligt väder, säger Mikael Nordfeldth.

Har du gjort SVT:s bredbandstest?

Visa

Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Testet hittar du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet