Hör forskaren om fler positiva effekter av blandad skog Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Så kan skogen bli en guldgruva av svamp och bär

Uppdaterad
Publicerad

Blandad skog ger mer svamp och bär än till exempel ren granskog visar en ny studie. I dagsläget dominerar gran och tall i skogarna.

Gran och tall står idag för 81 procent av virkesvolymen i de svenska skogarna, enligt siffror från Skogsstyrelsen. En mer blandad skog skulle ge fler ekosystemtjänster, enligt en studie vid Umeå universitet. Något som Vetenskapsradion var först med att berätta.

– Man skulle tjäna på att blanda mer, inte ha monokulturer som dominerar dagens skogsbruk. Hög andel björk, 20-30 procent, skulle ge positiva effekter, säger säger Micael Jonsson, ekolog vid Umeå universitet

Ett mål med svensk produktionsskog är att ha 10 procent lövträd, men det skulle alltså enligt Jonsson vara mer gynnsamt med dubbelt, eller tre gånger så hög andel.

Flera fördelar

Till exempel skulle det här ge mer bär och svamp, och gynna artrikedomen i marken. Djuren skulle få mer föda och skogen skulle också växa snabbare, enligt forskarna – passande för framställning av biobränsle.

– Vi ska ju bli en grön ekonomi, så då är biobränsle bra. I nuläget importerar vi ganska mycket björk. Den skulle vi istället kunna producera här i Sverige, säger Micael Jonsson.

Skulle det vara lönsamt?

– Det tror jag absolut, säger Jonsson.

Hör mer om vilka effekter blandskog skulle ha enligt Micael Jonsson i klippet ovan.

Studiefakta

Forskarna visade redan 2013 på blandskogens positiva effekter på ekosystemtjänsterna, men fick också kritik för att de då tittade på trädslag som inte är relevanta för svenskt skogsbruk.

Nu har de istället fokuserat på tre kommersiellt gångbara trädslag, gran, tall och björk, för att visa vilken potential, som de säger, svensk skog skulle kunna ha.

Forskarna har använt data från den så kallade Riksskogstaxeringen, vars främsta syfte är att beskriva tillstånd och förändringar i svenska skogar. Läs mer om studien här (extern länk).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.