Foto: TT/SVT

Så löstes personalkrisen på förlossningen

Publicerad

Krisen inom förlossningsvården är stor på många håll. I Umeå var det 140 obemannade pass i början av juni – men nu har man lyckats tillsätta alla pass. Lösningen: flyttad semester och barnmorskor som lånas in från Lycksele och Skellefteå.

Erika Häggblad är ordförande för Barnmorskeförbundet i Västerbotten och säger att det varit en riktigt tuff tid. Vissa barnmorskor fick inte veta när de skulle få semester förrän två veckor i förväg. Och i början av juni saknades det personal till 140 pass under sommaren. Något som har lösts genom att vissa barnmorskor bara får två eller tre veckors semester i sommar. Andra har fått all semester först i september, eller fått skippa sin föräldraledighet.

– Det här är det värsta år jag varit med om. I höst kommer vi säga till regionen att nästa år får ni fixa det här, säger Erika Häggblad till SVT Västerbotten.

Facket kritiskt

Det är inte bara i Västerbotten som det i början av juni såg ut som att många pass skulle bli obemannade. SVT Nyheter rapporterar om problem i hela Stockholm och även i Göteborg.

Erika Häggblad säger att hon är kritisk till att Västerbotten, som den enda regionen i landet tillsammans med Västmanland, har flyttat semester till september utan att personalen fått ersättning.

Versamhetschefen Eva Innala meddelar att hon inte har tid för en intervju, men skriver i ett sms att det bland annat är ”bra medarbetare, bra samarbete och mycket god vilja att lösa bemanningen av barnmorskorna” som är förklaringen till att de tomma schemaraderna kunnat tillsättas i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer