Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery / TT

Så mycket pengar genererar kommunernas bolag

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora skillnader i hur bra länets kommunägda företag går. Det beräknade årsresultatet för kommunföretagen varierar från 9 400 kronor per invånare i Umeå till minus 400 kronor per invånare i Sorsele, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som Nyhetsbyrån Siren har bearbetat.

Kommunföretagen i större städer går klart bättre än mindre kommuner. Umeå placerar sig på en fjärdeplats nationellt, det är endast Sundbyberg, Landskrona och Lidingö där kommunföretagen genererar ett större överskott till sina invånare.

– Generellt kan man säga att det är lättare att få ett bra överskott i ett kommunalt bolag som ligger i ett växande område, säger Annika Wallenskog, chefekonom på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

I avfolkningsområden är det svårare.

– Tappar man invånarebrukar det få effekter på att man har kvar fasta kostnader, men tappar abonnenter eller hyresgäster. Vi kan se att det är större skillnader i resultat för de kommunala bolagen än vad det är för kommunerna när det gäller tillväxtkommuner och kommuner som tappar invånare, säger Annika Wallenskog.

När det gäller det beräknade årsresultatet avses alla företag där kommunen äger en del, även minoritetsägda företag, siffrorna avser det redovisade årsresultatet för 2017.

Så mycket vinst eller förlust genererar kommunens företag (kronor per invånare)

Bjurholm 0 kr

Dorotea 0 kr

Lycksele 3508 kr

Malå 319 kr

Nordmaling 0 kr

Norsjö 245 kr

Robertsfors 147 kr

Skellefteå 2351 kr

Sorsele -397 kr

Storuman 169 kr

Umeå 9394 kr

Vilhelmina 0 kr

Vindeln 185 kr

Vännäs 342 kr

Åsele 1068 kr

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.