Luspens ryttarförening har flera nya förhållningsregler under coronapandemin. En riktlinje är: ”Håll en hästlängds avstånd” Foto: Arkivbild, SVT

Så påverkas idrottsföreningar i Västerbotten av corona

Uppdaterad
Publicerad

Inställda tävlingar, nedlagd verksamhet, krisande ekonomi och permitterad personal.

Coronaviruset slår hårt mot länets idrottsföreningar.

– Det är en utmaning att undervisa i ridkunskap via video, säger Maria Karlsson på Luspens Ryttarförening

Vännäs HC:

Erik Åström, klubbdirektör:

Vi la ner hela verksamheten när förbundet stoppade alla barn/ungdomsmatcher och cuper och sammandrag samt juniorernas slutspel. Så vi har ingen träning igång. Ekonomiskt har vi drabbats genom att flera arrangemang och sammandrag har fått ställas in samt att den internationella hundutställningen som vi hjälper Västerbottens Kennelklubb att genomföra har ställts in. Vilket blir ett stort ekonomiskt tapp för våra barn och ungdomar. Sedan är det svårt att sälja sponsring, då företagens framtid är oviss. Försäsongsträningen för de äldre får vi bedriva utomhus.

Detta har lett till att jag har blivit permitterad.

Umeå simsällskap

Camilla Johansson-Sponseller, sportchef:

Vi har ställt in tävlingar och utbildningar. Så länge simhallen är öppen fortsätter vi med simträning. Däremot har vi betonat vikten av att hålla avstånd mellan simmare och när man vistas i lokalerna. Vi rekommenderar alla deltagare att byta om hemma före och efter simträningen men att duscha noga i simhallen innan passet. Vi drabbas främst ekonomiskt av att vi inte längre kan arrangera tävlingar. Sedan vet vi i nuläget inte om vi kan köra sommarsimskolan. Om den skulle ställas in är det ett hårt slag mot föreningens ekonomi. Om man till exempel stänger simhallarna och övriga idrottsanläggningar då stannar ju hela vår verksamhet och det skulle påverka oss mycket. Vi kommer att permittera en del av personalen de närmaste dagarna.

Luspens ryttarförening, Stensele

Maria Karlsson, anläggningsansvarig:

Vi har satt upp flera riktlinjer i vår entré till stallet och på sociala medier. Bland annat att tvätta händerna, umgås utomhus samt hålla en hästlängds avstånd mellan varandra. Vi har en liten verksamhet och kvällsgrupperna består av fyra elever + instruktör och medhjälpare. Lektionerna hålls mestadels utomhus. Vi har kallt stall och kallt ridhus vilket gör att majoriteten av hanteringen av hästen sker med handskar på. 

Eftersom att gymnasieskolan har lagt om all undervisning på distans har även vi fått göra det. Det är en utmaning att undervisa i ridkunskap via video!

Vi har inplanerade tävlingar som inte kan genomföras. Andra för oss större arrangemang som ponnyridning och inplanerade kurser hänger löst. Kan vi inte genomföra dem så förlorar vi inkomst. Än har vi inte behövt ställa in ordinarie verksamhet och eleverna kommer som vanligt. Skulle vi behöva stänga är det förödande för oss. Vi har redan en kritisk ekonomisk situation i och med att kommunen dragit ner vårt bidrag i år.

Hur påverkas din idrottsförening och hur får ni verksamheten att fungera under coronakrisen? Mejla oss: vasterbotten@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.