”Vi försöker göra det ännu tydligare” – se hur handlarna i Umeå hanterar pandemilagen Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Så rustade är butiker i Umeå för pandemilagen

Uppdaterad
Publicerad

Idag trädde den tillfälliga pandemilagen i kraft. För bland annat butiker gäller det att begränsa antalet besökare, annars kan det bli böter. Se i klippet hur handlarna anpassat sig på gallerian Avion i Umeå.

Råd byts mot regler för butiker, gym och köpcentrum från och med söndagen. Det gäller nu att se till att inte ha för många besökare samtidigt i sina lokaler. Annars kan det bli böter, eller stängning.

Folkhälsomyndigheten har beslutat om ett gäng föreskrifter som ska följas. Butiker ska bland annat vid alla entréer ange hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Det har tidigare varit en rekommendation, men nu blir det skarpa regler.

Coronaviruset i Västerbotten

”1 person per 10 kvm! För oss i våran lilla lokal innebär det att vi just nu behöver ta bort möjligheten att äta på plats i lokalen”, skriver en handlare i Umeå på sin sida på Facebook.

Se i klippet hur det såg ut när SVT kollade läget i jättegallerian Avion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet