Caroline Helmersson, beredskapssamordnare på Region Västerbotten. Foto: Region Västerbotten // SVT

Regionen rustar för ökad provtagning av corona

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset som nått flera regioner i Sverige gör att alla – även Västerbottens samtliga vårdinrättningar – ska vara beredda.

– Vi har tittat på tält som kan sättas upp för provtagning utanför sjukhuset, liksom mobila team som ska kunna ta prover på plats, berättar Caroline Helmersson, beredskapssamordnare vid Region Västerbotten.

Hittills har 25 personer i Västerbotten provtagits men ingen smitta har hittills upptäckts. Det finns en beredskap för ökad provtagning efter sportlovet. Många förväntas återvända från regioner där corona härjar, men hur många det kan röra sig om har man ingen aning om.

Region Västerbottens beredskapssamordnare arbetar för högtryck. Ännu har det inte fattats beslut om tält och mobila enheter för provtagning av eventuellt coronasmittade patienter, men det tittas på olika lösningar. Regionen understryker dock att man i första hand inte ska uppsöka vårdcentralen, utan i första hand ringa 1177 om det inte är akut.

Coronaviruset i Västerbotten
Foto: SVT Småland. Ett liknande tält finns redo i Umeå.

– Räddningstjänsten, det vill säga Umeå kommun, tillhandahåller regionens tält som vi kan använda och det kommer troligtvis att sättas upp i närheten av infektionskliniken alternativt att prover kan tas utomhus, säger Caroline Helmersson.

Bemanningen största bekymret

Parallellt med rent praktisk planering av utrymme finns en stor nöt att knäcka angående bemanningen. Likaså tittar nu Region Västerbotten över möjligheten till vårdplatser om många här skulle bli smittade och behöver tas om hand.

– De största utmaningarna är bemanningen, materialförsörjningen och informationen, konstaterar Caroline Helmersson.

Om corona sprider sig i länet och om det blir ett större antal som behöver vård på sjukhus kan det bli tal om rockader, att patienter i andra sjukdomsfall kan behöva förflyttas till annat sjukhus. Drabbade förväntas alltid kontakta 1177 för hur de ska få hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet