Foto: TT

Så semestrar du säkert i Västerbottensfjällen

Publicerad

Under pandemin väljer allt fler att utforska de svenska fjällen, en så kallad ”svemester”. Gemensamt för alla är att det finns säkerhetsaspekter och råd som man tjänar på att ta del av.

Att fjällvandra är ett populärt semesternöje. För att du ska kunna njuta så mycket som möjligt av din vandring behövs förberedelser inför, och planering av, den rutt du tänker gå. Polisen och fjällräddningen i Västerbotten tipsar om hur du vistas i fjällen på ett säkert sätt.

– Om möjligt gå inte ensam på fjället och lämna alltid färdmeddelande. Sedan är det viktigt att du visar hänsyn till djurlivet och den natur du befinner dig i, säger Rickard Svedjesten, ordförande i Svenska Fjällräddarnas Riksorganisation.

  • Börja med korta dagsturer så att du får känna på och utvärdera både utrustning och din fysiska förmåga.
  • Vädret förändrar sig snabbt i fjällvärlden så följ lokala väderprognoser.
  • Ta del av råd och rekommendationer från lokala guider eller anläggningar om du är ovan den terräng du kommer att röra dig i. Då kan du få dagsaktuella råd om bästa färdväg.
  • Om det är mycket snö kvar där du rör dig behöver du vara vaksam på höga flöden i vattendrag.
  • Hyr en lokal guide om du tänker bestiga en glaciär.
  • Medför karta och kompass då du inte kan vara säker på att det finns mobiltäckning.

Källa: polisen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer