Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En skamfläck” – se hur det ser ut i byggnaden tolv år efter branden i Jörnsgården. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Så ser det ut i det utlovade lyxhotellet i Jörn: ”En skamfläck”

Uppdaterad
Publicerad

Jörnsgården är brandskadad och sönderslagen – men på sociala medier marknadsförs huset som lyxhotell. Flera män från Mellanöstern har köpt in sig i huset mot löfte om svenskt uppehållstillstånd.

– Då blir man ju jättelurad, säger Mikael Hedlund, granne med fastigheten.

Det är femton år sedan vandrarhemmet Jörnsgården i Jörn brann. I stort sett har det stått övergivet och förfallit sedan dess. Lokalt bland ungdomar är det mest känt som ett läskigt spökhus.

– Det är en skamfläck och borde ha rivits för länge sedan, säger Jörnsbon Mikael Hedlund.

Husköpare lockas av uppehållstillstånd

Köpare från Mellanöstern

Men för ett par år sedan kom nya ägare in i bilden. Köparen Sweden for invest AB har köpt upp eller fördelat över 50 fastigheter i norra Sverige, visar SVT Västernorrlands granskning. Fem av dem finns i Västerbottens län.

Jörnsgården delades i sju tomträtter varav fem har köpts av personer bosatta i Kuwait och Egypten. Tre av dessa har sökt och nekats svenskt uppehållstillstånd.

– Vi har ju sett att det här är ett modus som har förekommit under en längre tid och samtliga av de personer som sedan sökt uppehållstillstånd hos oss har fått avslag, säger Anette Bäcklund, sektionschef på Migrationsverket till SVT Nyheter Västernorrland.

Ägaren Kadry El Naggar slår tillbaka mot kritiken och menar att han inte lovat någon uppehållstillstånd.

– Jag säljer gamla hus. Inte permanenta uppehållstillstånd, säger han.

Men man uppfattar det ju så när man läser annonserna? Att ett husköp bidrar till att öka möjligheterna till att få uppehållstillstånd i Sverige?

– Det är bara du som gör det. Bara du.

Lyxhotell på Instagram och Tiktok

Under förra veckan lade ägaren Kadry El Naggar ut flera videor på sociala medier från Jörn och Skellefteå för att ragga investerare. Där syns också att en viss renovering påbörjats. Grannen Mikael Hedlund bekräftar att han varit där.

– De har röjt sly och låtsas väl renovera och säger att det ska bli ett lyxhotell inom tre månader. Lycka till med det, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här i klippet svarar Kadry El Naggar på SVT:s frågor, och på kritiken från flera svenska myndigheter som till exempel Kronofogden och Migrationsverket. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Husköpare lockas av uppehållstillstånd

Mer i ämnet