Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det blir mindre skört” – hör Karin Svedberg berätta om förhoppningarna för det nya arbetssättet. Foto: SVT

Så ska fler poliser i Umeå upptäcka sexköpare

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska fler poliser i Umeå engageras i arbetet mot köp av sexuella tjänster. Sedan årsskiftet har det pågått internutbildning i hur man ska jobba.

– Vi kommer framöver att göra riktade insatser. Genom att vara fler blir det också fler ögon och vi upplever ett ökat intresse för frågorna, säger Karin Svedberg, gruppchef för ungdomsgruppen i Umeå.

Sedan årsskiftet har lokala områdespolisen i Umeå låtit fler poliser lära av tidigare erfarenheter, även i nära samarbete med polisen i Västernorrland.

– Det finns ett uttalat medborgarlöfte med Umeå kommun att vi ska prioritera de här frågorna, säger Karin Svedberg till SVT.

Även i Skellefteå görs insatser.

– Vi agerar alltid i någon form när vi får veta något, säger Lars Westermark som är lokalpolisområdeschef i Skellefteå.

Brottslighet kan följa med stora byggarbetsplatser

Han pekar på att en hel del följer med att stan växer och större etableringar görs på orten.

– Det har man sett på andra håll med stora mansdominerade byggarbetsplatser, att det kan följa organiserad brottslighet. Att Skellefteå växer och har många tillresta arbetare gör ju att den sociala kontrollen inte fungerar på samma sätt som tidigare, säger han.

I klippet ovan hör du Karin Svedberg berätta mer om arbetet mot prostitution och de brottsliga sexköpen samt vilka fördelar det finns av det nya arbetssättet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer