Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det handlar om ambitionssänkningar” – hör regiondirektör Tommy Svensson om hur patienter kommer att påverkas. Foto: SVT/ Ida Thellenberg

Region Västerbotten ska spara 100 miljoner kronor på personal: ”Ska inte märkas i vården”

Publicerad

Region Västerbotten ska spara 100 miljoner kronor. Det genom att minska på administrativ personal. I den kategorin ingår också tjänster som lokalvårdare och transportörer.  

– Det är upp till varje nämnd att fatta beslut om vilka åtgärder som ska genomföras. Men det får inte påverka den direkta vården eller tillgängligheten negativt, säger regiondirektör Tommy Svensson.

Region Västerbotten har fått kraftigt ökade kostnader under 2022 och början av 2023. Främst är det pensionskostnaderna som har ökat sen alla regioner och kommuner förra året la om sitt pensionssystem.

– En del i den här förändringen är att den är inflationensstyrd och med tanke på den ökade inflationen ger det ökade kostnader. De kommande två åren kommer vi få väldigt stora kostnadsökningar, säger Tommy Svensson, regiondirektör vid Region Västerbotten.

Regionfullmäktige har gett de tre största nämnderna i uppdrag att att minska sina personalkostnader. Totalt ska 100 miljoner kronor sparas på administrativ personal.

– Det är upp till varje nämnd att fatta beslut om vilka åtgärder som ska genomföras men det får inte påverka den direkta vården eller tillgängligheten negativt, säger regiondirektör Tommy Svensson.

Anställningsstopp i april

Omställningen ska hanteras genom så kallad naturlig personalrörlighet, det vill säga att se över tillsättning av vakanser, visstidsanställningar, konsultkostnader och med pensionsavgångar.

Det kommer också att införas ett anställningsstopp för administrativa tjänster från och med slutet av april. Men inom kategorin administrativ personal finns också tjänster som lokalvårdare, transportörer och steriltekniker.

Hör hur dessa tjänster påverkas och vem som ska utföra arbetsuppgifterna för de tjänster som inte tillsätts, i klippet.

  • Regionala utvecklingsnämnden cirka 8 miljoner kronor.
  • Hälso- och sjukvårdsnämnden cirka 58 miljoner kronor.
  • Regionstyrelsen cirka 32 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet