Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Johanna Wiklander, enhetschef, berätta om Umelagund åtgärder efter stölderna, och Stina Linell vars son blev avstulen sina saker: ”Obehagligt när det händer mer frekvent”. Foto: SVT

Efter stölderna på Umelagun – polis kan patrullera i området

Uppdaterad
Publicerad

Flera barn har blivit bestulna på värdesaker som exempelvis mobiltelefoner och märkesskor. Nu har både Umelagun och privatpersoner tagit till åtgärder för att försöka stoppa stölderna.

Utebadet Umelagun, i Umeå, har knappt hunnit ha öppet i en vecka och redan har mellan sex och sju anmälningar kommit in till polisen gällande stöld. En av dem som drabbats är Stina Linells son som blev av med sitt buss– och bankkort, som snabbt kunde spärras. Hon skrev en varning på sociala medier när hon fick höra om stölden. 

– Han trodde först att han kanske tappat korten, men jag förstod att så var det inte, säger Stina Linell.

Hon säger att det var många som blev upprörda över stölderna och hon fick även kontakt med andra som råkat ut för samma sak. Att det främst är äldre barn som drabbats av stölderna tror hon handlar om att man från tolv års ålder får besöka badet ensam och att det är enklare att stjäla från barn.

– Barnen kanske badar i flera timmar och då är det lättare att bara smyga förbi där, gissar hon.

Enhetschefen: Ser allvarligt på stölderna

Varför hade inte din son låst in sina saker i de skåp som finns?

Vi visste inte om att det fanns några skåp förrän nu och sedan var det lite som att bli tagen på sängen. Jag tror vi har levt lite i en falsk trygghet, säger Stina Linell.

Enchetschef Johanna Wiklander säger att de ser allvarligt på stölderna och att även de tagit till åtgärder för att försöka få bukt med problemet. Hör om dem i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer