Foto: Pressbild.

Saara är årets unga same

Publicerad

För elfte gången delar Ubmejen Biejvieh/Samisk vecka ut sitt ungdomsstipendium. I år går priset till 19-åriga Saara Hermansson från Klimpfjäll.

Bakgrunden till priset är att är att stödja samiska ungdomars identitetsstärkande strävanden. Stipendiet ges till en eller flera personer som genom sitt engagemang, kreativitet eller ledarskap stimulerar till nytänkande och utveckling inom samiskt samhälls- och kulturliv.

I år går priset till Saara Hermansson från Västra Stornäs i Klimpfjäll. 19-åringen är uppvuxen i Vilhelmina fjällen, i en familj med samiska rötter och tillhör Fatmomakke sameförening. Hennes musikintresse gjorde att hon sökte sig till Umeå och ett musikestetiskt program där hon studerade mellan 2012-2015.

”Medryckande och god förebild”

Saara har under åren i Umeå engagerat sig i olika samiska verksamheter och aktiviteter. Hon har också sökt sig till olika samiska uttryck och engagerat sig i samiska sammanhang. I dag arbetar hon en dag i veckan i samisk förskoleverksamhet i  Dorotea.

Hon får Ubmejen Biejviehs ungdomsstipendium 2016 för sitt utåtriktade engagemang, sina bidrag till utvecklandet av de samiska kulturella uttrycken och för stoltheten över sin samiska identitet.

”Hon är en medryckande och god förebild för andra unga samer som vill återta den samiska identiteten, språken och uttrycken.”

Stipendiet består av 4.000 kronor samt ett diplom av Umeå sameförening och delas ut i anslutning till lördagens konsert med Transjoik De Luxe den 12 mars på Umeå Folkets Hus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer