Foto: Berno Jonsson, SVT

Sågen i Malå står inför investeringar för hundratals miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Sveaskogs såg i Malå är en av ortens största arbetsgivare men sågen är nedsliten och i stort behov av renovering.

Nu hoppas de anställda på ett styrelsebeslut som väntas inom kort gällande en investering på flera hundra miljoner kronor.      

– Vi har bra drag från marknaden och god råvarutillgång så vi tror att det finns goda förutsättningar för att såga dubbelt så mycket virke än vi gör idag, säger platschef Marlene Bergström.

En fördubbling av kapaciteten skulle innebära att man gick från cirka 200 000 kubikmeter till 4-500 000 kubikmeter sågat virke per år.

– Vi tror att det skulle betyda oerhört mycket för Malå och säkra jobben för de 73 anställda som finns idag. En modernisering av anläggningen innebär också att det blir effektivare så det är svårt att säga hur många fler jobb som skapas, säger platschef Marlene Bergström.

Det är Sveaskog som är störste ägare av Setras såg i Malå och som äger mycket skog i norra Västerbotten och södra Norrbotten. Skogsbolaget har fått mycket kritik stora avverkningar i området inte minst från rennäringens sida.

– Den frågan vill jag inte svara på utan den äger Sveaskogs ledning men det är klart att allt uttag i skogsområden som berör samebyarna och andra aktörer måste naturligtvis tas i beaktande och förhandlas, säger Marlene Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.