Paret Ekenberg fick uppleva ett magiskt ögonblick när de fotograferade björn i Åsele. Den ställde sig på bakbenen och bjöd på en show. Foto: Nina Ekenberg

Sagolikt björnmöte i Åsele: ”Vågade knappt andas”

Uppdaterad
Publicerad

Förra helgen skulle Umeåparet Nina och Gunnar Ekenberg besöka Baksjöliden för att fotografera korp och eventuellt kungsörn. Men slaktavfallet lockade även björn som passade på att posera framför hobbyfotograferna.

– Den var som närmast 15 meter ifrån oss. Jag var lugn i stunden, man får inte ha för mycket björnfrossa, säger Nina Ekenberg.

Paret hade spanat ut en väg där de visste att det fanns slaktavfall som skulle locka till sig djur och plötsligt syntes en björn – de här var Folkbladet först med att berätta. De satt i bilen i cirka åtta timmar, med korta pauser emellanåt, och nervevad ruta för att ta bilder.

– Vi har sett björn förut, men aldrig såhär nära. Ett sådant här björnmöte händer bara en gång i livet, säger Nina Ekenberg som tog bilderna medan maken Gunnar var redo att köra om den kom för nära.

I regnet och kylan fick Nina och Gunnar fotografera den vilda björnen. Foto: Nina Ekenberg
Björnen högg in på en riktig festmåltid. Foto: Nina Ekenberg

Tvungen att vara knäpptyst: ”Gunnar andades lite högt”

Under dagen regnade det och var ganska kyligt, paret fick sitta i bilen med regnställ. Björnen visade sig kortare stunder och då gällde det att vara sitt allra tystaste.

– Gunnar andades lite högt ibland så jag var rädd att han skulle skrämma bort björnen. Den var väldigt skygg, så fort det kom en annan bil så släppte den köttbiten och kutade iväg, säger Nina.

De vet inte om det var en hona eller hane men björnen var ganska stor. Nina beskriver en höjdpunkt när björnen var endast 15 meter bort och bjöd på en dans.

– Björnen ställde sig på bakbenen och dansade lite som ”Gangnam style”, säger hon och skrattar.

En anmälan om grovt jaktbrott kommer att upprättas mot älgjägaren som sköt björnen i Åsele. Foto: Nina Ekenberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.