Foto: SVT.

En funktionsuppsättning som välkomnar

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen var det premiär för Välkommen hemifrån – en funktionsuppsättning på Väven i Umeå. Showen där funktionsnedsatta ungdomar bidrar både med manus och skådespeleri.

För ett och ett halvt års tid påbörjade Kulturverket i Umeå insamlingen av berättelser till projektet.

– Materialet vi har fått har varit helt makalöst, så vi kände att vi bara måste göra en show, säger Arne Berggren, konstnärlig ledare på Kulturverket.

Berättarlustan hos ungdomarna har varit stor och kreativiteten har flödat.

– Vi har träffats på olika platser, och ju mer förtroende vi fått, desto mer har ungdomarna börjat berätta historier, väldigt personliga historier, säger Arne Berggren.

– Det har bland annat handlat om tillåtande platser där man kan må bra, om önskan om att vilja bli betraktad som vuxen och inte som ett barn och om längtan att komma hemifrån – därav titeln på den här showen, säger Arne Berggren.

”Det är show”

Showen utspelar sig på en pizzeria och hålls samman av en kypare som presenterar olika bord, som alla har en egen av de insamlade berättelserna. Flera av de som bidragit med sina historier är med och skådespelar i föreställningen. Jessica Åström är en av dem.

– Jag spelar en frihetslängtande person. Showen har flera stora roller och jag har en av dem, säger hon.

– Den är annorlunda, den behandlar historier om människor med funktionsnedsättningar. Det är sång, det är dans och det är show, säger Jessica Åström.

Internationella dansare

Förutom skådespelarinsatserna från de funktionsnedsatta själva består ensemblen av en salig blandning. Från balletakademin i Rom medverkar tio dansare, Musikhögskolan i Piteå bidrar med två rockband som är uppställda på varsin sida av scenen, flera professionella skådespelare är även med, likaså bildkonstnären Bill Olson.

Även om projektet pågått i ett och ett halvt år var tiden knapp när själva showen skulle sättas ihop.

– Det är världens kortaste repperiod, vi har satt ihop det här på fyra dagar. Men det visar bara en sak – att det går, säger Jessica Åström.

– Man har inte tid att få en massa konstnärlig ångest över det här projektet, säger Arne Berggren.

Välkommen hemifrån – en funktionsuppsättning spelas på Väven i Umeå mellan tisdag den 26 och torsdag den 28 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer