Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sametinget skickade 10 000 samers uppgifter oskyddade med posten Foto: SVT

Sametinget skickade tusentals personuppgifter oskyddat

Uppdaterad
Publicerad

Fram till 15 december är Sametingets preliminära röstlängd öppen för granskning av allmänheten på över 30 platser runt om i landet. Röstlängden, som innehåller 10 000 samers personuppgifter, är skickad med vanlig post utan någon som helst säkerhet.

Den preliminära sameröstlängden är en tjock lunta som innehåller alla registrerade i röstlängden inklusive deras personuppgifter, närmare 10 000 personer. Den här luntan har skickats som vanligt brev med post över hela Sverige, alltså inte rekommenderat. Det berättar Sameradion & SVT Sápmi.

– Det kan hända att det här har handlagts på fel sätt. Jag antar att de som har haft hand om det här dokumenten har gjort likadant som de har gjort tidigare och det kan också vara så att de inte har varit medvetna om lagändringen, säger Anita Kitok, tf kanslichef på Sametinget.

”Ytterst tveksam behandling”

Till den 15 december finns den preliminära sameröstlängden på cirka 30 platser i Sverige så att allmänheten kan granska och överklaga om man anser att det finns felaktigheter i den. Sameradion & SVT Sápmi har ringt runt till dessa kommuner och mer än hälften av dem bekräftar att röstlängden har kommit som ett vanligt brev.

GDPR-experten David Frydlinger säger att det är ytterst tveksamt att behandla sådana uppgifter på det här sättet.

– Att överhuvudtaget ha en sammanställning över personer som tillhör samma folkgrupp, vem vet hur det skulle kunna användas, säger David Frydlinger.

Hör mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer