Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Elin Bergarp från kunskapsnätverket för samisk hälsa. Foto: SVT

Samisk vård på agendan i Storuman

Uppdaterad
Publicerad
Ett femtiotal representanter från hela Sapmi, Norrbotten till Dalarna, var samlade till en hälsokonferens i Storuman under onsdagen. Anledningen var att diskutera vårdfrågor i relation till samiska patienter.

De ämnen som man gick igenom var allt från psykisk ohälsa till samers ovilja eller problem att kunna  besöka läkaren till att det behövs en särskild vård för den samiska befolkningen.

Enligt Elin Bergarp, huvudkordinator för kunskapsnätverket för samisk hälsa, är en av de viktigaste pusselbitarna för läkare en kulturförståelse för samiska patienter, som hon menar i vissa delar skiljer sig ganska väsentligt från majoriteten av befolkningen.

– Om man utgår från att samiska patienter tänker kring vård, hälsa och hälsostrategier på samma sätt som majoritetsbefolkningen då kan man begå misstag. Man måste förstå livskontexten för den samiska patienten så att man kan mötas upp på ett bra sätt och ge en likvärdig vård, säger Bergarp.

Hör mer om vad som diskuterades på hälsokonferensen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer