Foto: SVT/Privat

Samlar in namn mot finsk kärnkraft

Publicerad

Under lördagen har representanter för nätverket ”Kärnkraftsfritt Bottenviken” samlat in namn på Rådhustorget i Umeå. Anledningen är att stoppa byggandet av kärnkraftverket i Pyhäjoki, 16 mil från Skellefteå.

Nätverket har under flera lördagar under sommaren stått på torget med sin namninsamling.

– Det är oerhört viktigt, vi ger folk möjligheten att uttrycka sitt avståndstagande från kärnkraften, säger Elisabeth Holmström, engagerad i Kärnkraftsfritt Bottenviken.

LÄS MER: Landstinget har investerat i finsk kärnkraft

Bygget av kärnkraftverket pågår för fullt, men enligt Holmström har finska myndigheter ännu inte beviljat något bygglovstillstånd för reaktorn.

– Det väntas bli klart först hösten 2018 så än finns goda möjligheter att stoppa det här projektet.

17 kommuner har tagit avstånd

Hittills har man lämnat över 25.000 namnunderskrifter och förra månaden beslutade kommunfullmäktige i Sorsele att ta avstånd från projektet. Totalt har nu 17 kommuner i Sverige tagit avstånd, varav Umeå, Skellefteå, Robertsfors, Vindeln, Vännäs, Bjurholm och nu Sorsele representerar Västerbotten.

Hur många namn de får in på en lördag skiljer sig från gång till gång, men denna gång blev det ungefär 150 stycken.

LÄS MER: Robertsfors tänker protestera mot kärnavfall

– Det är lite olika beroende på hur många vi är. Står vi en timme och är fyra stycken så kan vi nog få in omkring hundra namn. Men framför allt ger det upphov till väldigt många fina samtal. Det viktigaste är att vi möter människor och pratar kring de här frågorna. Det är många som bär på en stor oro.

Kommer ni fortsätta med det här?

– Det vet jag inte. Men det har fungerat väldigt smidigt så vi kan nog få fortsätta med det ett tag till tycker jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.