Foto: Svt.

Mögel i Vännäs – då revs förskolan

Uppdaterad
Publicerad

I Vännäs uppstod problem med inomhusluften på förskolan Torpet. Där fattade politikerna beslut om att riva förskolan. Samma problem som i Umeå – men en helt annan lösning.

– Vi tyckte inte att vi hade något annat val, säger Per-Erik Lundmark (S) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Vännäs. Han menar att när det handlar om barns hälsa så är det inte moraliskt försvarbart att chansa.

Ingen återvändo

Förskolan Torpets verksamhet håller nu till i provisoriska moduler.  Den ursprungliga revs i somras efter problem med först vattenskador och sen mögel i golvet. Mycket pengar var redan satsade på renovering, men när möglet i bottenplattan hittades fanns det ingen återvändo.

Miljöproblem på förskolor i Umeå

– Vi frågade de som skulle kunna renovera om de kunde garantera att det inte skulle bli fortsatta problem, när de sa nej kände vi att vi måste riva, säger Per-Erik Lundmark.

För personal, barn och föräldrar har resan till provisoriska moduler varit prövande, men nu verkar alla nöjda.

– Det var varit en del inkörsproblem med att flytta till de tillfälliga lokalerna, men nu känns det bra säger Monica Dufweke, förskollärare på Torpet. Flera av hennes kollegor och barn på förskolan blev sjuka av luften och det krävdes mycket engagemang av personalen i processen som följde. Hon berättar också att personalen fått vara delaktig i planeringen av den nya förskolan som ska stå färdig hösten 2015.

Ångrar inte beslutet

Per-Erik Lundmark ångrar inte beslutet att riva även om ekonomin är kärv i kommunen.

– Nej, det gör jag inte, vi vet ju också att om man får problem med sjuka-hus-symptom kan man bära med sig dem resten av livet, säger han.

Monica Dufweke har råd att ge till föräldrar och personal i Umeå som har att göra med sjuka lokaler.

– Man måste ligga på politiker och tjänstemän, berätta om problemen, säger Monica.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljöproblem på förskolor i Umeå

Mer i ämnet