Foto: TT

Sänkt straff för Park

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänker straffet för konstnären och provokatören Dan Park.

Dan Park, gatukonstnär från Umeå verksam i Malmö, dömdes i tingsrätten till sammanlagt tio månaders fängelse. Park har överklagat tre tingsrättsdomar från i år, där han totalt dömdes till tio månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal.

I det sammanslagna hetsbrottsmålet valde hovrätten på torsdagen att fria Park från anklagelsen om brott i domen från 7 april i år. Han döms istället till fem månaders fängelse.

Hovrätten sänker samtidigt skadeståndet till fyra personer i den senaste domen från Malmö tingsrätt, som kom i augusti. Park ska nu totalt betala 30 000 kronor i skadestånd.

Även den galleriägare som ställde ut Parks bilder i Malmö får sänkt straff. Galleristens villkorliga dom kvarstår, men antalet dagsböter sänks från 150 till 60.

Det sänkta straffet ses som en framgång, men Dan Park kommer troligtvis att överklaga domen till Högsta domstolen. Flera unika omständigheter i målet talar för att HD ska ge prövningstillstånd, menar försvarsadvokaten Teodor Bodin Löfgren.

– Jag tror inte att någon konstnär har straffats för hets mot folkgrupp på det här sättet som görs nu. Nu fick vi ju inte prövningstillstånd från Högsta domstolen för häktningarna, men det är också unikt att någon med hemvist i Sverige över huvud taget häktas för den här typen av brottslighet, säger Bodin Löfgren till TT.

Dan Park har hela tiden förnekat brott och hänvisat till yttrandefrihet och konstnärlig frihet. En inställning som ligger till grund för att ett överklagande troligtvis sker.

– Det är framför allt för att testa det straffbara området för den här typen av gärningar, säger advokaten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.