Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sant eller falskt om fördomar om unga i Västerbottens glesbygd Foto: SVT, Storyblocks, Google Earth

Sant eller falskt om fördomar om unga i Västerbottens glesbygd

Uppdaterad
Publicerad

Alla unga i Västerbottens inland jagar, har en skoter och dricker hembränt. Eller? I klippet reder vi ut vad som är sant och falskt om unga i glesbygden.

När SVT frågade AI-verktyget ChatGPT vilka fördomar den hade om norrlänningar var det bland annat att de var tystlåtna och gillade jakt och skoter.

Intresset för jakt och friluftsliv speglas också i humorprogrammet Leif och Billy och i norrländska popduon Hoojas låttexter.

Bär med mig dofter av socker och vatten och jäst, det kallas mäsk – är en av textraderna i Hoojas låt ”Dit älven går”. Är det vanligt med hembränt – eller är det bara skrönor?

I klippet ser du vad som är sant eller falskt om fördomar om unga i glesbygden. 

Statistiken till inslaget kommer från Naturvårdsverket, SCB och Brottsförebyggande rådet.

Vi begärde ut hur många jaktkort som löstes ut 2022, antalet anmälda brott mot olovlig sprittillverkning och hur många skotrar det finns i varje inlanskommun. Därefter slogs varje variabel ut mot hur många 20-40 åringar det bor i varje kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga i Norrlands glesbygd

Mer i ämnet