Foto: SVT

Sara Lidmans tal i Hanoi – 50 år senare

Uppdaterad
Publicerad

I november 1965 reste författaren Sara Lidman till Vietnam för att själv se krigets fasor. Den 18 november är det på dagen 50 år sedan hon talade till de amerikanska trupperna i Hanois radio.

I november 1965 reste författaren Sara Lidman till Hanoi för att på ort och ställe beskåda verkningarna av USA:s bombningar över civila mål i Nordvietnam.

Idag, den 18 november, är det exakt 50 år sedan hon talade i Hanois radio.

Vid Medlefors folkhögskola i Skellefteå uppmärksammades 50-årsdagen med en uppläsning av Sara Lidmans tal. Varför? Folkhögskoleläraren Anna Ericsson svarar:

– Idag behöver vi också ta ställning för det goda i samhället, och att våga vara – obekväma. Sara Lidman var inte rädd, säger hon.

Fördömde Vietnamkriget

Författaren Sara Lidman från Missenträsk i Västerbotten blev tidigt en portalfigur i det svenska motståndet mot USA:s krig i Vietnam. Hon höll tal vid den första stora demonstration i Stockholm på sommaren 1965 och förmodligen var hon den första svenska författaren som besökte krigets Nordvietnam.

Den 18 november 1965  tog hon till orda – på engelska – i Hanois radio.

Talade om orättvisorna

Talet tog avstamp i Missenträsk, där fattigdomen fanns i färskt minne när Sara Lidman växte upp på 1920-talet, och fortsatte med orättvisorna i världen mellan fattiga och rika. Och om soldaterna från USA – som kunde ha varit någon av Sara Lidmans egna kusiner – själva visste varför de var där med sina bombplan.

Femtio år senare är det skådespelaren Ellenor Lindgren som framför Sara Lidmans manuskript ograverat inför en grupp elever på Medlefors folkhögskola.

– Sara Lidman tog ett stort personligt ansvar, och med tanke på den flyktingsituation som råder i världen nu så behöver vi alla ta personligt ansvar. Det är vad jag tar med mig från den här uppläsningen, säger eleven Felix Lundmark vid Medlefors folkhögskola.

Sara Lidman-sällskapets initiativ

Sara Lidman var en väl sedd gäst vid arbetarrörelsens folkhögskola Medlefors i Skellefteå, där Norrländska Författarsällskapet bildades med Sara Lidman i spetsen på 1950-talet. Efter initiativ från Sara Lidman-sällskapet valde Medlefors att damma av Sara Lidmans tal 50 år efter radiosändningen i Hanoi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer