Arkivbild Foto: Volvo bussar

Länsstyrelsen i Västerbotten satsar 19 miljoner på fossilfria transporter

Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten leder det treåriga projektet Fossilfria transporter i norr. Syftet är att hjälpa länets kommuner ställa om till en fossiloberoende fordonsflotta.

Projektet har en budget på 19 miljoner kronor och målet är att vägtransporterna i länet ska minska sina utsläpp av växthusgaser med minst 70 procent till 2030 jämfört med 2010.

Alla länets 15 kommuner är med i projektet. Fyra klimatstrateger nyanställs nu av Länsstyrelsen och de kommer ha sin arbetsplats utspritt bland länets kommuner, exakt vilka är ännu oklart, bara att det inte blir Umeå eller Skellefteå.

– Det känns jättevärdefullt att projektet kommer nära alla länets kommuner. I de mindre kommunerna saknas ofta den typen av kompetens och har varit efterfrågad, säger Elin Söderberg, klimat- och energisamordnare på Länsstyrelsen Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.